Publicat de: artzar | Mai 25, 2007

a iubi…fiinta umana…

iubirea aproapelui…mereu o taina…mereu o provocare…ramine mereu o porunca si nu o sugestie…

A iubi o fiinta umana inseamna sa accepti oportunitatea de a o cunoaste cu adevarat si de a te bucura de adevarata aventura a explorarii si descoperirii a ceea se exista sub masca si sub metodele sale folosite de ea pentru a se ascunde. Mai inseamna sa privesti cu intelegere si tandrete cele mai profunde sentimente, temeri si dubii ale sale, la fel ca si visele si bucuriile, tristetile si dorintele sale. Inseamna sa intelegi ca dincolo de pavaza si masca, se ascunde o inima sensibila si singuratica, care tanjeste dupa prietenie si dupa un zambet sincer, care ii poate da sentimentul de siguranta. Inseamna sa recunosti cu compasiune respectuoasa ca lipsa de armonie si haosul in care traieste uneori este produsul ignorantei si inconstientei sale si sa-ti dai seama ca daca omul respectiv provoaca ocazional durere si tristete altor oameni, asta se intampla fiindca respectivul nu a invatat inca sa cultive fericirea. Inseamna sa intelegi ca uneori fiinta umana nu se poate baza pe- si nu are incredere nici macar in sine.

A iubi o fiinta umana inseamna sa fii capabil sa descoperi si sa pretuiesti, sub toate aspectele de suprafata, adevarata sa identitate, si sa apreciezi infinita sa maretie ca expresia unica a Vietii insesi.

A iubi fiintele umane inseamna sa le oferi ocazia de a fi ascultate cu atentie profunda, cu interes si respect, acceptand experienta lor fara pretentia de a o modifica si incercand din rasputeri s-o intelegi. Inseamna sa le oferi un “spatiu” in care ei se pot auto-descoperi fara teama de a se simti examinati, un spatiu in care ei se simt comfortabil si isi pot impartasi sentimentele fara a fi fortati sa dezvaluiasca acele lucruri pe care le considera intime. Inseamna sa recunosti faptul ca ei au dreptul de neinstrainat sa-si aleaga singuri calea chiar daca asta este diferita de calea ta. Inseamna sa-i lasi sa-si descopere singuri adevarurile lor interioare. Inseamna sa-i apreciezi fara conditii si nici sa-i judeci nici sa-i evaluezi si sa nu le ceri sa se adapteze la idealurile tale si sa nu te astepti ca sa se comporte conform standardelor tale. Inseamna sa-i pretuiesti pentru ceea ce sunt si nu pentru ceea ce ai vrea tu sa fie. Inseamna sa ai o incredere fara sfarsit in capacitatea lor de a invata din greselile lor si de a se ridica dupa ce au cazut, mai puternici si mai maturi. Inseamna sa le comunici increderea in ei ca fiinte umane.

A iubi o fiinta umana inseamna sa te arati asa cum esti, fara masuri de aparare, reveland adevarurile tale interioare – in mod cinstit si transparent. Inseamna sa-ti descoperi propriile tale sentimente si vulnerabilitati. Inseamna sa-i lasi si sa-i ajuti pe altii sa te cunoasca asa cum esti si nu fabricand o imagine destinata obtinerii unei imagini favorabile. Inseamna sa-ti expui dorintele si aspiratiile fara a-i face pe altii raspunzatori de implinirea lor. Inseamna sa-ti prezinti gandurile si ideile fara a intentiona sa-i convingi pe altii ca sunt corecte.

Inseamna sa te bucuri de privilegiul de a fi tu insuti, fara a cere aprobarea celorlalti .

A iubi o fiinta umana inseamna sa fii demn de crezare si sa fii capabil sa afirmi, fara teama sau rusine; “asta sunt eu, in acest moment al vietii mele, si sunt liber si fericit sa-ti impartasesc tot ce am., sunt in constructie…”.

A iubi o fiinta umana inseamna sa te bucuri de un angajament voluntar si de a fi in stare sa-i ajuti in mod activ in dezvoltarea lor personala. Inseamna sa crezi in omul acela chiar si atunci cand el se indoieste de sine insusi, inseamna sa-i daruiesti vitalitatea si entuziasmul tau atunci cand el este pe punctul de a renunta, de a-l sprijini in momentele de slabiciune, de a-l incuraja atunci cand se simte nesigur, de a-l sustine ferm cand se considera pierdut, de a-l ingriji cu tandrete cand ceva il doare- toate acestea fara sa te lasi purtat de tristetea sa. Inseamna sa fii capabil sa imparti prezentul cu acest om si sa fii capabil sa apreciezi simpla placere de a fi cu el acum fara orice obligatii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: