Publicat de: artzar | Iunie 1, 2007

e organele mele…

wow! dupa ce sloganul anilor 90 a fost „nu ne vindem tzara!” (o dam gratis! – asa da, popor crestin) un nou raport privind transplantul de organe imi arata ca romanii nu sunt de acord sa-si dea organele…

dar sufletu’? si-l dau? si pentru ce, nu pentru cit?

interesanta stire:

Mai mult de patru din zece cetateni europeni au discutat deja in familie subiectul referitor la donarea de organe umane si la transplanturi, 56% dintre europeni afirmand ca ar fi de acord sa-si doneze unul dintre organe dupa moarte, releva un eurobarometru dat publicitatii, miercuri, de catre Comisia Europeana.

Romanii insa nu sunt usor de convins nici sa renunte la organele proprii, nici la cele ale rudelor apropiate, in caz de deces. De fapt nici nu si-au batut prea mult capul in aceasta privinta. Rusinos sau explicabil, este poate pentru prima data, cand romanii sunt la coada clasamentului in toate problemele ridicate de catre un eurobarometru.

Dintre cetatenii europeni, romanii inregistreaza cel mai mic procent, doar 16%, la capitolul discutarii acestui subiect in familie.

Dintre europeni, olandezii (75% dintre respondenti) si suedezii (66%) au dezbatut cel mai mult aceasta problema in cadrul familiei. Studiul puncteaza faptul ca discutarea acestui subiect in familie are un considerabil efect atunci cand vine vorba sa raspunzi cu “da”, la intrebarea daca esti de acord sa-ti donezi unul dintre organe.

Cei mai multi dintre cei care dau un raspuns afirmativ au discutat anterior aceasta problema in familie.

Cetatenii din Estul Europei sunt mai refractari in general fata de aceasta problema, dar inca o data, romanii (27% dintre respondenti) sunt cel mai putin doritori in a face astfel de donatii.

Eurobarometrul mai arata ca 54% dintre cetatenii europeni ar fi de acord sa doneze unul dintre organele unui membru al familiei decedat, daca acest lucru ar fi cerut de catre spital. Si la acest capitol, romanii se arata cel mai putin pregatiti sa faca acest lucru (doar 32%).

raportul intreg http://www.hotnews.ro/arhiva_avt/3993.pdf

cititnd asta mi-am amintit de un film bun, „John Q”( cu Denzel Washington) care arata dragostea unui tata care e gata sa-si dea inima pentru viata fiului sau…ca tot vine Father’s Day…

mai apare insa o intrebare…pentru cine iti dai viata cit esti viu?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: