Publicat de: artzar | Iulie 7, 2007

evanghelia pentru oameni ocupati – Evan Almighty

Ha… era sa scriu EVANgelicals almighty…dar nu…nu e cazul…mai tineti minte „Bruce Almighty”? Trebuie sa recunosc ca atunci cind a aparut n-am vrut sa ma uit la el…nu e doar din vina lui Jim Carey (ei da, nu-s fan de-al lui) dar l-am considerat prea usor si destul de blasfemiator…apoi am avut ocazia sa-mi schimb aceasta parere privind cu alti ochi si dialogurile si actiunea in sine…daca mai tineti minte personajul care era rivalul lui Bruce, alunecosul si destul de intunecatul Evan Baxter. Acum i-a sosit si lui rindul sa aiba propria sa experienta cu Dumenzeu.

Un Dumnezeu negru – interpretat cu nonsalanta de Morgan Freeman – aluzie parca la discriminarile rasiste ale secolului trecut sau poate la mai recenta pelicula in care Isus insusi este interpretat de un negru. N-am nici o problema cu rasele, nu-s xenofob, dar cred ca evreul Isus nu prea avea cum sa fie negru. Ce mult innegrit de altii…asta da…

Evan Almighty pune din nou problema rugaciunii…cele mai neinsemnate cuvinte pe care le rostim intr-o rugaciune se pot intimpla deoarece Dumenzeu ne baga in seama atunci cind noi ii cerem ceva…Abia ales in Congres, Evan Baxter se muta impreuna cu familia in DC. In timp ce sotia si copii se obisnuiau in noua locatie Evan ii adreseaza lui Dumnezeu rugamintea sa-l ajute sa schimbe lumea in cadrul mandatului sau de congresman. Si Dumenzeu il ajuta. Il scoala mereu la 6 :14 AM…aluzie de fapt la Gen 6 cu 14.

evan2.jpgInterventia divina in viata sa provoaca haos. Dar cu toata retragerea si refuzul lui Evan, Dumnezeu este clar: construieste o arca. Amuzanta faza in care Morgan Freeman ii inmaneaza lui Steve Carell cartea Ark Building for Dummies. Dincolo de toate intr-un stil amuzant viata lui Evan se schimba.  

Apare din nou intr-un mod evident dispretul pe care trebuie sa-l indure cinvea care este convins sa faca voia lui Dumnezeu. Frumos accentul pus pe familie care trebuie sa participe toata la aceasta contructie.

Se pot porni mai multe discutii de la aceasta pelicula:

  • Cum ai reactiona daca Dumnezeu ti-ar spune sa faci ceva surprinzator si incredibil pentru pozitia in care te afli?
  • Intentia lui Evan a fost de a schimba lumea prin citeva actiuni de binefacere. Ce e mai important de a schimba ceva in jur sau ceva in interior?
  • Cit de normal este personalul Dumnezeu interpretat de Morgan Freeman? Vi-l puteti inchipui pe Dumnezeu prezentindu-se asa ?

Desigur poate fi clasificata drept exagerata pretentia ca numai un congresman american putea salva lumea…dar trecem peste asta…americanii au spiritul acesta ca fara ei nu se poate… cred insa ca “a schimba lumea” nu este doar o idee mareata…poate fi o certitudine daca schimbarea incepe in mine, acolo unde Dragostea lui Dumnezeu manifestata prin Cristos poate prezenta diferite valente ale unei inimi care traieste credinta impotriva oricaror defaimari. Un om schimbat este un punct de reper in viata multor semeni de-ai lui…

In “Evan Almighty” apare evanghelia verde. Adica Dumnezeu trimite un potop pentru ca oamenii au taiat padurile. Ecologic mesaj…Este in acelasi timp o atentionare reala si s-a putut vedea si in Romania la inundatiile din ultimii ani. Dar devine prea agasanta evanghelia mediului inconjurator…”aveti grija de pamant copii!”; nu incurajez prin asta dezinteresul de locul in are traim. Nicidecum! Insa responsabilizare noastra trebuie sa se faca intr-o anumita forma nu intr-un set care suprinde “incalzirea globala” sau “subtierea stratului de ozon”. Anyway…eu unul insa parca n-as da Cerul pe pamint…

Dumnezeu a promis ca nu va mai pedepsi pamintul print-un cataclism asemantor celui din vremea lui Noe. Dar in fine nu ma asteptam la prea multa corectitudine biblica de al aceasta comedie…este de laudabila insa atentionarea ca relatia cu Dumnezeu trebuie luata in serios. Chiar si intr-o comedie…cu atit mai mult in viata reala… 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: