Publicat de: artzar | August 9, 2007

tinerii intorc spatele bisericii

back.jpgAu trecut acele zile cind tinerii veneau la biserica pentru ca asa trebuie –spune Scott McConnell director al organizatiei LifeWay Research.

 Aceasta oraganizatie a efectuat un studiu din care reiese faptul ca mai mult doua treimi din tineri care merg frecventau serviciile bisericii protestante au incetat sa mai faca lucrul acesta (merg cel mult de 2 ori pe luna). Virsta acestora este cuprisa intre 18 si 22 de ani.  Cei mai multi frecventeaza sporadic iar 34 % au spus ca nu vor mai merge pina dupa virsata de 30 de ani. 

Un numar alarmant de tineri nu mai vin la biserica a spus si Ed Stetzer, director al LifeWay Research, cel care a condus aceasta studiu in cadrul Southern Baptist Convention. „Incercam sa vedem care este situatia cu adevarat iar rezultatele nu sunt bune. Un lucru este important dca vedem ca oamenii nu mai in la Biserica trebuie sa ne dam seama ca putem face pentru ei astfel incit sa putem pastra legatura cu ei.

Cei mai multi dintre tinerii care au renuntat sa mai mearga la biserica nu si-au propus lucrul acesta. Doar 20% dintre cei care mergeau la biserica in timpul liceului si-au planificat sa nu mai mearga pentru o perioada dupa ce vor termina liceul.  27 % dintre cei care nu au mai participat la serviciile bisericii pentru ca pur si simplu “au vrut sa ia o pauza”. 

Pentru 25% dintre tineri tranzitia spre universitatii si colegii pare motivul major al incetarii frecventarii serviciilro religioase ale bisericii. 23 procente au spus ca responsabilitatile legate de munca ii impiedica sa mai mearga la biserica. Interesant 22 % au spus ca s-au mutat prea departe de biserica pentru a mai putea frecventa serviciile acesteia. 

Pare ca anii adoelscentei sunt un fel de “incercare fara obligatii a produsului”. Dupa 18 ani tinerii au de ales daca vor sa-si petreaca timpul la biserica; multi se simt neimplicati si ne prea bineveniti. 

Pentru cei care au 16 ani merg la biserica de doua ori pe luna. Procentul incepe sa scada gradual pe masura ce virsta creste ajungind la 31% la virsta de 19 ani. Participarea creste apoi incet dupa aceasta virsta. 

Mai mult de jumatate (52 procente) au spus ca motive „religioase, etice sau politice” au contribuit la indepartarea lor de bierica. 17 procente au spsu ca amergeau la biseric adaor pentru aface pe plac la  altii… 16 % nu vor sa fie identificati cu nici o biserica sau organizatie religioasa; 14% nu sunt de acord cu modul in care biserica invata despre Dumnezeu. 

26 procente au spus ca ei au abandonat biserica din pricina membrilor bisericii si a pozitiei lor ipocrite; 20% au spus ca nu s-au putut relationa la membrii bisericii.

Cum se intorc unii?

Cei mai multi 39% se intorc datorita incurajarilor familiei si legaturilor de prietenie. 34 procente se intorc pentru ca pus si implu asta au dorit, in timp ce 28% au spus ca se intorc pentru ca au simtit ca Dumnezeu ii cheama inapoi. 

Unii aleg sa ramina in biserica intre anii 18-22. Cei mai multi (65%) au spus ca relatia lor cu Dumnezeu este vitala. 58% au declarat ca au nevoie de ajutor pentru deciziile de fiecare zi si acest ajutor este numai la biserica. 

„Cind prin Harul lui Dumnezeu, tinerii vad biserica un lucru esential in viata lor si aleg sa participe in continuare la intilnirile bisericii, loialitatea lor fata de Dumenzeu ramine puternica a spus McConnell.  

LifeWay a organizat acest studiu in lunile  Aprilie / May 2007 pe un numar de 1,000 tineri cu virste cuprinse intre 18-30.

Reclame

Responses

 1. Socotesc cå cea mai binecuvntata investitie pentru un tânår sua o tanara este så-I dea inima vi viata lui Cristos.
  Dacå venim la bisericå pentru anturaj social, pentru divertisment sau în cautare de prieteni, pot aparea satisfactii sau disatisfactii, Sunt fericiti tinerii care vin la bisericå pentru cå acolo este prezent Domnul Isus, cå acolo vorbeste El, Ce folositoare este biserica dacå ea este un mijloc folosit de Dumnezeu så schimbe vietile.
  Psalmul 110 are un verset frumos: „Poporul Tau, Doamne, este plin de înflåcårare când Iti aduni luptåtorii, Cu podoabe sfinte, ca din sânul zårirlor, vine tineretul tåu la Tine ca roua”. Dorim ca în bisericile evanghelice, tineretul crestin så fie ‘o rouå inviorataore”
  Cu suflet alb de nevinovåtiei,
  Insufletiti de-atåtes frumuseti,
  Vin tinerii ca så-Ti aducå Tie,
  Isuse, zorii altei tinereti!

 2. aveti dreptate, cind cauti in Biserica altceva decit pe Domnul Isus, poti gasi…dar pierzi esenta…

 3. si eu am fost tanar si am plecat din biserica la un moment dat… am borbit despre asta in detaliu pe blogul meu… important e un lucru: orice plecare sincera in pornirea ei, ajunge la intoarcere… fiindca e sincera. sinceritatea in traire, lipsa intereselor meschine, lasa loc mainii Domnului. asta e a fi „ori rece, ori in clocot”…

 4. bisericile au partea lor de vina pentru inertia tinerilor! Mai ales daca nu au raspunsuri la intrebarile lor, si daca ei se simt straini in ‘cultura’ bisericeasca, care adesea se misca greu inainte si este cu 20-30 de ani in urma!

 5. Ted are dreptate.

  Contextualizare trebuie sa aibe loc in Secolul 21. Deseori Biserica se alfa intr-un alt secol, fata de problemele tinerilor care se alfa intr-o cultura care se schimba in fiecare an sau chiar luna.

  Cosmin

 6. Sii totusi… nefrecventarea bisericii de catre cei mai multi dintre tineri ramane o problema extrem de serioasa. Pe de alta parte neimplicarea in biserica a celor mai multi dintre cei care frecventeaza biserica este de asemenea o problema. Cred ca fiecare pastor are datoria de a medita la aceste doua probleme la care nici unul dintre noi nu putem inchide ochii, pretinzand ca ele nu exista.
  In vremea aceasta cred ca exista un conflict legat de accentul prea mare pus pe cultura si pe schimbarile din ea timp in care stabilitatea pe care o da Biblia este asezat oarecum in umbra sau chiar desconsiderat. Acesta din urma fiind adesea numit „legalism”, „tradi’ionalism” „lipsa de contextualizare culturala” etc.
  Si totusi Scriptura are raspunsul la problemele culturale si nu invers.

 7. Dear Church de Sara Cuningham este o carte excelenta asupra acestui subiect.

  Cu stima si respect, Cosmin

 8. multuim pentru referinta. Oricind mai cunosti ceva de ajutor nu exita sa ma informezi…

  multumesc inca o data,

  Emi Pavel

 9. Vasile Paul,
  cred ca e o mare deosebire intre traditionalism si legalism. Primul se refera la obiceiuri al doilea la obtinerea minturii prin fapte (definitiile-s foaaaarte vegi si incomplete). De exemplu, romincele poarta batic (e traditional); dar daca se considera ca cele ce poarta batic sunt mai sfinte decit cele ce nu poarta, sau daca se considera ca obtii avantaje prin purtarea baticului, asta e deja legalism. Domnul Isus cu legalismul fariseilor a avut de-a face, nu cu ceea ce era traditional la evrei.

 10. eu cred ca mare parte din ceea ce numim „traditii” in biserica , nu au fundament biblic si atunci se ridica intrebarea : de ce sa continuam sa le tinem? Mai ales ca in unele locuri ele se tin cu orice pret, nu conteaza ce se sacrifica. Nu uitati ca tinerii in mod special nu neaparat sunt incantati de ideea de a face anumite lucruri doar pt ca „asa se face” sau „asa-i traditia” mai ales daca constata ca respectivele lucruri nu ii ajuta si/sau nu ii apreopie de D-zeu. Ei au nevoie de altefel de motivatii pt a se implica in biserica.
  mirela


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: