Publicat de: artzar | august 21, 2007

nume de tinut minte

Vorbeam ceva mai devreme de stiinte exacte si crestinism. Imi aduc aminte despre aceea situatie in care la recapitularea unei lecţii de fizică despre magneţi, profesoara Ie-a pus elevilor intrebarea: „Numele meu începe cu M şi adun lucruri de pe jos. Cine sunt eu?” Un elev a răspuns: „Sunteţi o mamă!”

Atunci cind un parinte in da copilului sau un nume, il alege pe cel mai frumos si care cred el ca e cel mai potrivit pentru viata copilului…un nume care este remarcat si care ii confera purtatorului atentia celor din jur…numele are importanta lui…

Napoleon cunoştea numele a mii de soldaţi. Charles Schwab ştia numele tuturor celor 8000 de angajaţi de la ferma sa, iar preşedintele de la Harvard, Charles E. Eliot ştia numele fiecărui student în parte.

Biblia este plina de oameni ale căror nume au avut o semnificaţie importantă: de pildă Simon, a cărui nume a fost schimbat în Petru, Iacov, mai târziu numit Israel şi Saul, căruia Dumnezeu i-a preschimbat numele în Pavel. Ce sa mai spunem de momentul preintruparii. Vă aduceţi aminte de îngerul care i-a zis Mariei: „şi-l vei pune numele Isus” (Luca 1:31)?

La sfirsitul vremurilor, la judecata finala, noi toţi ne vom auzi numele şi vom primi altele noi. Atunci cind faci cunostinta cu cineva nu intotdeauna ti minte numele persoanei respective. Daca esti si cel mai nou intr-un grup dureaza ceva pina inveti numele tuturor…”nu-ti iese la prima intilnire”…

ma gindesc cum sa-i fac pe oameni sa inteleaga ca nu am nimic cu ei atuci cind le uit numele …pot fi la trei moduri prin care să-mi aduc aminte: 

impresia: atunci cind dau mâna şi discut, e bine sa-mi concentrez atenţia asupra numelui şi să-l repet de citeva ori. Nu cred ca e un gest de impoliteze daca verific pronunţarea şi felul cum se scrie, dacă este nevoie. Am facut asta cu citiva colegi indieni…

 asocierea: e simplu sa leg numele  de ceva de care îţi aduce aminte sau de felul cum sună….cel mai dulce sunet dintr-o limbă este numele persoanei dragi…

repetarea: sa folosesc numele persoanei de mai multe ori în conversaţie şi atunci când o prezint altora. Stiu oameni care se roaga pentru anumite persoane si isi aduc aminte perfect numele lor. “Se roaga pe nume”.

A conduce pe cineva la Cristos înseamnă să-ţi pese atât de mult încât să-i reţii numele. Si nu in ultimul rind, înseamnă să îi consideri pe oameni suficient de importanţi pentru a face acest lucru.  

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: