Publicat de: artzar | August 23, 2007

moschei peste Europa

moschee.jpgPetitii in Londra, proteste in Cologne, un caz la tribunalul din Marseille si o ciocnire violenta in Berlin.

Toate acestea nu sunte detalii dintr-un nou scenariu de film…reprezinta doar fragmente dint-o noua cruciada – a zecea dupa calculul istoriei; de fapt o incecare de a rezista planurilor de amplasare a numeroase moschei pe batrinul continent.

Miza e mare…islamul a doua religie a Europei…deocamdata….

De-alungul Europei, musulmanii se intilnesc la orele lor de rugacine in diferite locuri, garaje, sali de sport, fabrici vechi…dar se pare ca s-au cam saturat de asemena conditii care nu arata deloc mandria inchinarii lor. O mosche ar fi un centru care ar ilustra mai bine credinta si soliditatea islamului. Aceast lucru este respins apriori de unii pe motiv de islamizare. Altii spun ca minaretele ar putea deveni o cicatrice pe cerul orasului lor. Rolul de centru pentru adapostirea unor teroristi asimilat unor moschei mareste doza de scepticism..

„Cresterea prezentei musulmanilor a fost destul de repede simtita de comunitatile europene. Tariq Ramadan, unul din purtatorii de cuvint pe teritoriul european al musulmanilor nu s-a simtit prea confortabil cind in Elvetia sa natala i-a fost refuzat proiectul de ridicare a unui minaret.

Aceiasi problema a atins repede si Londra acolo unde oamenii au semnat o petitie impotriva construiri unei mega moschei chiar linga stadionul care va organiza in 2012 Jocurile Olimpice de vara. Au fost adunate, in scurt timp, peste 275 000 de semnaturi…

Citeva saptamani in urma a fost rindul Germaniei. Proteste anti-mosche s-au desfasurat in Berlin si Cologne. In Munich consiliul local a votat deja impotriva construirii unui minaret..In Marseille- Franta oamenii au protestat in strada ne agreeind cu idea unei moschei in orasul lor.

Bekir Alboga din partea Turkish Islamic Union (DITIB) din Cologne a spus ca oamenilor le este teama de faptul ca aceste noi moschei vor fi semne ale separatismului sau al colonizarii islamice. “Daca cred asta nu au inteles nimic” – a continuat el.„Dorinta musulmanilor de a cladi un loc de inchinare reprezinta ideea de a se simti acasa oriune, de a trai in armonie cu religia lor intr-o societate care ii accepta asa cum sunt.” a adaugat el.

Marile moschei au nevoie de citiva ani pentru a fi definitivate. Liderii musulani si autoritati ale diferitelor zone au inceput tatonarile privind integrarea minoritatii isalmice prin amplasarea unor noi locasuri de inchinare.Vecinatatile acestor proiecte nu sunt incantate de idee si liderii lor au declarat ca nu vor nici o moschee linga usa lor.

Tensiunile au crescut din cauza faptului ca locurile de inchinare sunt un simbol pretuit al Europei. Aici, in mod uzual intilnest in mijlocul orasului catedrale sau biserici care intr-un fel arata centralitatea comunitatilor – e de parere Riem Spielhaus, expert al problemelor legate de islam in Europa, profesor la Berlin Humboldt University.

O moschee poate fi si simbolul unor schimabri pe care le acceptam in societate, dar reaprinde totodata discutiile daca aceste schimbari sunt bune sau nu. Discutia despre o moschee este foarte usor legata de terorism sau de statutul femeii in societate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: