Publicat de: artzar | August 24, 2007

crebrum diferit… de al meu

brain.jpgMarii cercetatori, invatati, muzicieni au fost invidiati pentru capacitatea lor intelectuala. „Cum pot dom’le sa gindeasca astia sa ca eu cu tot neamu’ si nu-I ajung”-zicea cineva…

Unii si-au lasat dupa moarte corpul in slujba stiintei si au fost cercetati cu amanuntime…la multi s-a observa ca aveau structura creierului usor diferita …

Vrei sa-ti schimbi structura creierului, fara sa deschizi cutia craniana? Deschide-te spre invatat…Invata mai multe limbi straine…Carlos doAmaral Freire, un lingvist brazilian, traduce usor din 60 de limbi, incluzand chineza, portugheza si sanscrita. Este el un geniu? Oricat ar fi de surprinzator Freire probabil nu difera mult de un bilingv obisnuit. In cercurile de lingvistica, oamenii ca el sunt cunoscuti ca hiperpoligloti; oameni care vorbesc 10, 30 sau chiar 70 de limbi straine si ei trebuie sa munceasca la fel de sustinut ca noi toti. Freire a muncit si a studiat fara intrerupere peste 40 de ani. Cu acelasi efort si si aceleasi resurse „noi toti suntem hiperpoligloti potentiali” spune Eva Fernandez lingvist la City University din New York.

Un alt fapt socant- un coeficient de inteligenta foarte mare nu este o cerinta pentru multilingualismul extrem. De fapt, poliglotii probabil nu au un „dar” sau har special ci o varietate de trasaturi personale si conditii de viata care favorizeaza invatarea limbilor., spune Fernandez. Acestea includ accesul la limbile straine, un interes ardent si dorinta de a-si asuma riscuri lingvistice.Dar acest efort poate sa duca la schimbari in creier.

In 2003, specialistii germani in neurostiinte au examinat post-mortem creierul lui Emil Krebs, un interpret traducator care intelegea 100 limbi si care a invatat armeniana in 9 saptamani. Ei au descoperit ca portiunea responsabila pentru limbaj din creierul lui Krebs nu mai avea acea asimetrie caracteristica pentru cei mai multi monolingvisti.

Se stie ca muzicienii mari au legaturi neobisnuite in zonele creierului care raspund de auditie. Ceea ce nu stiu neurologii, este daca invatarea limbilor modifica de fapt structura creierului – ceea ce pare probabil pe baza studiilor- sau daca unii oameni se nasc cu aceasta calitate.

Poate ca invatarea a 50 de limbi este o exagerare. Un studiu al hiperpoliglotilor rusi arata ca desi ei sunt cunoscatori ai multor duzini de limbi straine, deobicei ei spun ca vorbesc vreo 7 cursiv.

Rasfoiam Psychology Today Magazine si mi-a atras atentia un test…vrei sa-l incerci si tu?Stii citi oameni vorbesc:Spaniola

 1. 1 miliard
 2. 250 milioane
 3. 125 milioane
 4. 2 miliarde
 5. 450 milioane

Mandarin (chineza)

 1. 1 miliard
 2. 250 milioane
 3. 125 milioane
 4. 2 miliarde
 5. 450 milioane

Franceza

 1. 1 miliard
 2. 250 milioane
 3. 125 milioane
 4. 2 miliarde
 5. 450 milioane

Araba

 1. 1 miliard
 2. 250 milioane
 3. 125 milioane
 4. 2 miliarde
 5. 450 milioane

Engleza

 1. 1 miliard
 2. 250 milioane
 3. 125 milioane
 4. 2 miliarde
 5. 450 milioane.

Raspunsurile vi le pot trimte pe e-mail(daca vrea cineva) sau…o sa fac un update zilele viitoare…

de ce crebrum? forma latina pentru creier

Reclame

Responses

 1. […] tot despre circumvolutiuni […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: