Publicat de: artzar | August 25, 2007

iertati-ne ca v-am mincat stramosii…

papua.jpgCONDUCATORII UNOR TRIBURI DIN Papua Noua Guinee si-au cerut iertare pentru faptul ca in urma cu aproape 130 de ani au ucis misionari crestini metodisti. Evenimentul este inedit intrucit scuzele vin din partea descendentilor canibalilor din insula.

Scuzele au fost prezentate oficial in fata Inaltului Comisar din Fiji.  In 1878 patru misionari din Fiji codusi de reverendul George Brown au fost ucisi si mancati de catre tribul Tolai.

Conform unor raporte ulterioare locuitorii din Fiji nu au facut acest lucru doar pentru ca erau victimele  erau crestini ci datorita faptului ca acestia au intrat in contact cu triburi adversare lor.

„Ne aflam in acest punct si ne exprimam profunda durere pentru cele intimplate si va rugam sa ne iertati pe noi si pe stramosii nostri pentru lucrul acesta”.Ratu Isoa Tikoca, inaltul comisar din Fiji , a primit acest cuvinte in cadrul unei ceremonii desfasurate in luna august. Locuitorii din Fiji au fost canibali dar in urma eforturilor misionarilor, in timp, acestia au inlocuit bucataria “traditionala” cu una mai normala.

Rev. Brown, fiul unui preot englez unitarian a fost convertit la metodism. A slujit ca misionar in cadrul Asociatiei Metodiste peste 50 de ani in insulele Pacificului de Sud. A adus beneficii nu doar crestinismului ci si Imperiului Britanic. A fost fascinat de cultura nativilor asa cum descrie in jurnalul sau de calatorie.Rev. Brown a vizitat zona Pacificului de Sud in urma sa ramanind peste 50 de puncte locale care au devenit apoi biserici crestine. A avut viziunea de scolariza si instrui lideri dintre nativi in detrimentul incurajarii misionarilro din alte zone.

A fost nu doar un misionar curajos ci si un om implicat in cercetarea fenomenelor naturale, etnologiei si lingvisticii. Loial coroanei engleze a stiut sa admire si sa aprecieze valorile altor culturi si popoare.

Vremurile multiculturale pe care le traim solicita prezenta multor oameni de tipul lui Brown. Cu viziune, curaj, deschisi spre promovarea adevarului cu orice risc, gata sa accepte scuzele pentru crimele, loviturile comise impotriva lor. Dar majoritata crestinilor din Papua Noua Guinee, descendenti ai canibalilor, sunt astazi mantuiti datorita unor eforturi care pareau supraomenesti depuse de misionarii englezi…

Cu Dumnezeu linga mine trec peste orice intaritura, cinta psamistul…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: