Publicat de: artzar | August 31, 2007

ce-i face pe tineri fericiti…

happy1.jpgai intre 13 si 24 de ani. Ce te face fericit?

Un parinte ingrijorat de ce insemana azi adolsecenta ar rasunde: sex, droguri si ceva muzica. Poate ceva bani sau cel putin cheile de la masina. Dar asta ar raspunde un parinte…ne intoarcem la un sondaj aparut acum citeva saptamani organizat de Associated Press si MTV pentru a afla ce-I face fericiti pe tinerii din America.

Ma uit la concluzii…aproape ¾ din respondenti au spus ca relatia cu parintii lor ii face fericiti. WOW !!!(…ma duc la oglinda sa vad daca nu cumva visez…)

„Parintii sunt fundamentul meu” a spus Kristiana St. John, 17 ani. „Mama mi-a spus ca chiar daca o sa fac ceva prostesc, dragostea ei nu va inceta pentru mine.Sa stiu ca mama ma iubeste asta ma face sa ma simt bine si fericita”Fericirea este…„…amestecul a doua tipuri de inghetata” spunea cineva dar cea mai originala definitie a dat-o Stacy Rosales, in virsta de 23 de ani: „simtamintul ca nu trebuie sa ma ingrijorez de nimic. ASTA ma face fericita… 

Cei mai multi dintre tineri sunt fericiti la cum merge viata lor acum.

Dintr-o perspectiva economica albii sunt mai multumiti de perspeciva economica decit negrii sau hispanicii. Tinerii simt destul de mult stress, in special cei ai caror parinti sunt in clasa de mijloc.

La intrebarea daca banii iar face fericii cei mai multi au raspuns ca nu. Nuanta frumoasa este ca majoritatea a declarat ca un venit mai mare pe familie i-ar ferici mai mult. Oricum daca ai parinti educati este interpretat de ei ca o sursa mai mare de fericire decit venitul.

Despre sex…nu prea fericiti de acest lucru sunt cei cuprinsi intre 13-17 ani. Intre 18-24 simt fericire pe moemnt dar nu in general.

Mai mult de jumatate au spus ca spiritualitatea este foarte impotranta pentru ei. Peste 50% au decalrat ca spiritualitatea are o putere de a influenta fericirea lor. Simpla apartenenta de un grup religios ii face pe altii fericiti.

Cei mai tineri dintre tineri au spus ca si scoala ii face fericiti. Tot acest segment crede ca mariajul ii va face fericiti de aceea vor sa se implice la virsta adulta intr-o relatie de casatorie. Si sa aiba si copii.

Cind au fost intrebati despre numele eroilor lor, aproape jumatate au raspuns amindoi parintii. Cistigatoarea a fost in cele mai multe dintre cazuri Mama.

In general fata de sondajul din 2006, 10 dintre tineri au spus ca se simt mai stresati. Cei cu virste cuprinse intre 13 si 17, scoala este cea mai mare sursa de stress. Pentru cei cu virste intre 18-24 ani problemele financiare sunt generatoare de stress.

Folosirea alcoolului si a dorgurilor nu ii fericeste decit 40 % dintre tineri.

72 % dintre tinerii albi sunt in genral fericiti cu viata lor spre deosebire de 56% dintre negri sau 51% dintre hispanici

Viitorul?

62% dintre tineri spun ca vor fi mai fericiti in viitor decit sunt in prezent. Dar cei mai multi dintre ei anticipeaza ca va fi mai greu pentru ei decit le-a fost parintilor lor.

20% au declarat ca a petrece timp cu familia ii face fericiti. 73% sunt fericiti in ceea ce priveste relatia cu parintii lor. Este interesant sa observi ceea ce-I face pe tineri bucurosi – a declarat pshihologul Jean Twenge, autorul „Generation Me” si profesor la San Diego State University.

„Cercetarea a aratat fara nici o indoiala ca relatiile sunt singura sursa mare de fericire „

Sondajula alcatuit din mai mult de 100 de intrebari a fost adresat la peste 1280 de tineri cu virste cuprinse intre 13-si 24 de ani.

Rezultate surprinzatoare. Mai ales ca vin dintr-o perspectiva laica, cea a MTV. Sau o fi doar pentru a ne adormi simturile…?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: