Publicat de: artzar | Septembrie 5, 2007

religia in scolile franceze…

Religia s-ar putea intoarce ca materie de studiu in scolile franceze de stat, ca un antidot al intolerantei, a propus noul presedinte francez Nicolas Sarkozy.

Sistemul francez incurajeaza intelegerea si respectful mutual intre membrii societatii dar copii trebuiesc ajutati sa inteleaga lumea din perspective religioasa – a continuat el intr-o declaratie facuta profesorilor.In ultimii 100 de ani secularismul a fost la temelia sistemului de invatamint al societatii franceze dupa “victoria’ repurtata aspura Bisericii Romano-catolice. Ultimii ani au adus in Franta scandaluri legate de simbolurile religioase in scoli sau alte spatii publice. Sunt interzise inca, intre altele, purtarea, afisarea, acoperamaintului musulman sau a crucilor.

„Sunt convins ca nu vom lasa problema religiei in sistemul de educatie la usa scolilor.” a continuat Sarkozy , intr-un mod plastic.

„Originea religiilor, modul in care acestea vad lumea si viata analizarea lor dintr-o persepciva culturala, sociologica, istorica va duce la o mai buna intelegere a fiecarui sistem religios – a concluzionat presedintele francez.

Sarkozy a mai provocat opinia publica franceza si consensul spre secularism, solicitind revizuirea legii din 1905 care stabileste separarea sistemului religios de cel laic. La acea vreme, provocarea a venit din nevoia de a aloca anumit efonduri pentru construirea unei moschei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: