Publicat de: artzar | Septembrie 11, 2007

culpa crestina fata de evrei -2

De la teologie la Lege
Dupa ce crestinismul a fost oficializat ca religie oficiala de catre Constantin, in sec. 4, teologia a fost transpusa in politici guvernamentale, sinagogile devenind tinta masurilor represive. Sub Iustinian I (483-565), multe legi care protejau drepturile civile si religioase ale evreilor au fost abolite, si inlocuite cu restrictii. Mai tarziu, in sec. 7, pentru scopuri politice bazileul (imparatul bizantin) Heraclius i-a obligat pe evrei sa se boteze, in scopul de a institui pacea si unitatea in imparatia sa. Practica adevenit comuna in secolele urmatoare, si cu rezultate dezastruoase! In societatea medievala, semintele antisemitismului crestin au rodit fructe teribile….

Cruciadele.
Anul 1096 a marcat debutul unei perioade de maxima teroare exercitata pe o lunga perioada – Cruciadele. Sub deviza “Domnul vrea asta!”, hoarde insetate de sange evreiesc (cavaleri, tarani, calugari, nobili de-a valma…) s-au ridicat impotriva celui “mai mare inamic al lui Dumnezeu!” Aproape o treime din populatia evreiasca din Germania si nordul Frantei a fost exterminata in prima Cruciada! In Iersualim, evreii care scapasera de macel s-au refugiat in principala sinagoga – careia i s-a dat foc: toti cei 969 au fost arsi de vii! Afara, cruciatii – care credeau ca astfel razbuna moartea lui Isus – cantau Hristoase, noi Te adoram si recitau Ps. 118:24! Cruciatii doreau sa faca din Ierusalim un oras crestin.

Condamnati la vesnica supunere.
In timpul primelor doua cruciade, evreii germani au cerut ajutor coroanei, admitand sa devina in schimb “robi ai Imparatului”. Platile mari care li s-au cerut in schimbul acestor “privilegii” i-au transformat pe evrei intr-o sursa reala de venituri insemnate. Ca proprietate a imparatului, ei puteau fi vanduti, inchiriati, cumparati si imprumutati… obicei ce s-a extins rapid… Liderii eclesiastici pretindeau ca patristica lasase mostenire invatatura ca “evreii erau condamnati la o robie perpetua, pentru vina de a-L fi rastignit pe Hristos.” Si alti factori au contribuit la marginalizarea evreilor. Interzicandu-li-se profesii sau afilieri la bresle considerate exclusiv crestine, evreii au pus un accent tot mai mare pe camatarie – absorbind capitalul lichid al pamantului, pentru a-l varsa apoi in vistieria imparatului. Desi “se-ncrunta” la crestinii care practicau camata, Biserica imprumuta totusi bani grei de la evrei pentru constructia de catedrale si biserici, in principal…
Asa au ajuns “speculantii evrei” sa fie imortalizati de Shakespeare (Shylock), Dickens (Fagin) etc.Din pacate, dar lesne de imaginat, protectia pentru care evreii se compromisesera nu s-a materializat totdeauna…Cele mai tragice campanii anti-evreiesti din timpul celei de a treia cruciade s-au desfasurat in comitatul York, din Anglia, unde au fost intre 1000 si 1500 de victime – macelariti de cei ce le datorau sume imense!

Filozoful francez Abelard scria in 1135, in lucrarea sa Dialog intre un filozof, un evreu si un crestin: “Nici un popor n-a patimit atat pentru Dumnezeu. Imprastiati printre neamuri, fara un conducator, evreii sunt supusi unor asemenea taxe, incat practic trebuie sa-si rascumpere la nesfarsit propriile vieti! A persecuta un evreu este considerata o fapta placuta lui Dumnezeu! Un asemenea tratament poate fi inteles doar ca un semn al maniei lui Dumnezeu – viata lor este practic la cheremul dusmanilor lor! Somnul le este bantuit de cosmaruri… Doar cerul mai este refugiul lor! Chiar daca vor sa calatoreasca pana la cel mai apropiat oras, trebuie sa plateasca gras pentru protectie unor dregatori crestini care de fapt nu doresc decat sa-i stie morti, ca sa le poate confisca posesiunile! Evreii nu pot detine pamanturi sau vii, pentru ca nu se poate pune nimeni chezas pentru protectia lor! Asa ca tot ce poate sa-i ajute sa ramana in viata este camataria – iar asta atrage asupra lor mania crestinilor!”

Defaimari, barfe, calomnii
Desi s-a opus masei de ucigasi de evrei, Bernard de Clairvaux (1090-1153) a declarat ca evreii “sunt o rasa care nu-L au pe Dumnezeu ca tata, pentru ca se trag din Satana”. Dupa metoda la moda prin teologii vremii, el a luat un verset (Ioan 8:44) si l-a aplicat tuturor evreilor din toate timpurile. Secole dupa aceea, liderul nazist Julius Streicher a perpetuat ideea, recomandand “exterminarea poporului care se trage din Satana”!

Tapul ispasitor
Un exemplu vremelnic al teoriei “tapului ispasitor” dateaza din 1021, cand Papa Benedict al 8-lea a ordonat executarea evreilor, imputandu-le un uragan si-un cutremur! Cand ciuma neagra a decimat Europa (1347-1350), evreii au fost invinovatiti pentru asta: ei infestasera fantanile! Din acest motiv, peste 200 de comunitati evreiesti din Europa occidentala au fost nimicite! Ca sa ne facem o idee de amploarea ororii, se spune ca cel mai usor au scapat atunci evreii din Polonia – doar vreo 10.000 de victime, asta in conditiile in care tot atatia pierisera doar in trei orase germane: Erfurt, Mainz si Breslau!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: