Publicat de: artzar | Septembrie 13, 2007

culpa crestina fata de evrei – 4

Reforma
Martin Luther (1483-1546) a favorizat la inceput evreii, in speranta ca ei vor accepta forma lui de credinta, si chiar i-a laudat pentru contributia lor la crestinism. Cand a observat ca nu are succes in convertirea iudeilor, atitudinea i s-a schimbat radical. “Toate rudele de sange ale lui Hristos ard in iad, fiind rasplatiti cum se cuvine pentru cuvintele lor spuse catre Pilat.
Cu adevarat, un lucru fara speranta, daunator, otravitor si diavolesc este existenta acestor evrei, care de 1400 de ani au fost si inca sunt ciuma, chinul si nenorocul nostru. Ei sunt diavoli si nimic mai mult.”In brosura Despre evrei si minciunile lor, publicata in 1542, Luther scria: ”In primul rand, sinagogile lor trebuie arse… Apoi, caminele lor – demolate si distruse… Trei, trebuie deposedati de cartile de rugaciune si de Talmud… Patru: rabinilor sa li se interzica sub amenintarea pedepsei cu moartea ca nu vor mai invata… Cinci, privilegiile de calatorie si pasapoartele sa fie interzise cu desavarsire pentru evrei… |ase, sa nu aiba drept sa practice camata… |apte, celor mai tineri si puternici evrei sa li se dea imblaciul, toporul, sapa, cazmaua, furca si fusul si faceti-i sa-si castige painea cu sudoarea fruntii lor… Trebuie sa extirpam orice asemenea oscior ticalos din sistemul nostru… Deci, la o parte cu ei… In concluzie, dragi printi si nobili care aveti evrei pe domeniile voastre, daca acest sfat al meu nu va convine, atunci gasiti unul mai bun pentru ca noi toti sa fim eliberatI de aceasta insuportabila povara diavoleasca – evreii.”(Va vine sa credeti sau nu, sunt cuvintele lui Luther!) Cu putin inaintea mortii sale, el a cerut intr-o predica expulzarea imediata a tuturor evreilor din Germania. Mai tarziu, invataturile lui antisemite au fost aplicate literal in al Treilea Reich.

Ghetourile
Papii renascentisti au fost destul de deschisi fata de evreii din Italia, dar Contra-Reforma, mai ales Papa Paul al IV-lea (1555–1559) a adus o schimbare de atitudine. In a doua jumatate a secolului XVI-lea, au fost formate pentru prima oara ghetouri – in Italia si apoi in Imperiul Austriac. Ghetoul era considerat o demonstrare in plus a erorii iudaismului: “Un gheto evreiesc este o dovada mai buna a adevarului religiei lui Isus Hristos decat o intreaga scoala de teologi.” (G.B. Roberti, sec. XVIII).

Modernitatea
La inceputul erei moderne, antisemitismul era atat de bine mediatizat incat a format si atitudinile oamenilor obisnuitI, in ciuda traditiei crestine si a convingerilor politice. Apelativul “ucigatori de Hristos” a continuat sa fie adresat cu ura evreilor. Un copilas ce a plecat in 1921 cu familia sa din Kiev in Polonia, si-a adus aminte mai tarziu ca prima propozitie invatata in poloneza a fost: “Evreii l-au ucis pe Hristos.”

Prinsi la mijloc
Initial, Polonia a fost un refugiu pentru evreii germani refugiatI din calea cruciadelor, ciumei si pogromurilor. Ulterior, situatia s-a inrautatit datorita relatiilor polono-ucrainiene. Pe masura ce crestinii ortodocsi de rit rasaritean erau persecutati de catolicii polonezi, ucrainienii au inceput sa resimta in mod deosebit ajutorul acordat de nobilimea evreiasca pentru polonezii dusmani. Cand in 1648 cazacii ortodocsi din Ucraina au devastat Polonia, evreilor li s-au rezervat tratamente de o cruzime cu totul speciala. Martorii oculari atesta ca “unii au fost jupuiti de vii, pielea fiind data cainilor… altii, maltratatI feroce, au fost lasati in agonie pe strazi… altora li s-a dat foc… au fost ucisi copiii in bratele mamelor… multi copii au fost aruncati in apa, ca sa formeze un vad prin care sa se traverseze mai usor de pe un mal pe altul!

Alte atrocitati sunt pur si simplu de nedescris!In timpul invaziei sudeze din 1655-1658, evreii polonezi au fost din nou, cum se spune, “sub foc incrucisat” – fiind atacati pe rand atat de cazaci si rusi, cat si de suedezi – iar dupa trecerea acestora, chiar de polonezi…Deceniul 1648-1658 a fost pentru evreii din Polonia poate cel mai sangeros din istoria evreilor, intre 100.000 si 500.000 de evrei platind cu viata vina de a fi evrei, iar peste 700 de comunitati fiind rase de pe fata tarii! Un mare numar s-au refugiat in alte tari europene…In Rusia, in timpul razboiului dintre Albi si Rosii (1918-1920), evreii n-au fost crutatI de nici una din partile aflate in conflict, primii (Albii) considerandu-I revolutionari, iar Rosiii – opresori burghezi!  

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: