Publicat de: artzar | Septembrie 14, 2007

culpa crestina fata de evrei – 5

Asimilarea.
In urma emanciparii evreiesti din sec. 18 si 19, noul lor statut n-a fost vazut cu ochi buni. In Germania, anti-semitismul a imbracat forme de rasism ca reactie la tentativele de asimilare a evreilor. In 1819, un pamfletar a mers pana acolo incat a propus masacrarea si castrarea evreilor, precum si condamnarea/desemnarea evreicelor la practicarea prostitutiei. Aceste excese l-au determinat pe Graetz – catusi de putin un prieten al catolicilor – sa declare: “Teologia protestanta si filosofia germana au propus asemena abuzuri impotriva evreilor, incat i-ar face gelosi pana si pe (papii) Inocentiu al III-lea sau Paul al VI-lea!”

Afacerea Dreyfus
In 1894, in Franta, un ofiter francez evreu a fost acuzat de spionaj. In consecinta, un val fara precedent de anti-semitism s-a starnit – si asta, intr-una din cele mai civilizate tari ale lumii, si prima in Europa in ce priveste libertatile acordate evreilor. In cele din urma, Dreyfus a fost declarat nevinovat, nu inainte ca afacerea sa scandalizeze lumea si sa zdruncine guvernul francez – lasand in urma sa multa repulsie fata de evrei… Una dintre “mostenirile” sale fiind regimul de la Vichy, care a colaborat copios cu Nazistii!

Exploatarea
O data cu dezmembrarea Poloniei, in sec. 18, Rusia a preluat guvernarea celei mai importante comunitati evreiesti din lume. Ecaterina a II-a a limitat accesul evreilor la provinciile nou-cucerite – invitand in schimb straini (nu evrei!) sa se stabileasca in Rusia centrala. In timpul tarului Nicolae I (1825-1855), situatia evreilor s-a inrautatit: recrutarea pentru serviciul militar obligatoriu se aplica pentru evreii intre 12 – 25 ani, fiind trimisi in regiunile cele mai indepartate. Se aplica orice metoda, inclusiv abuzurile de orice fel si tortura, pentru a-i determina sa renunte la credinta lor si sa se converteasca la crestinism!Dupa Rusia, Romania a fost la acea vreme unul dintre marii opresori – cei 200.000 de evrei din zona suferind precum in cele mai intunecate perioade ale Evului Mediu.

Pogromuri
In timpul tarului Alexandru al III-lea, primul pogrom important din Rusia a avut loc in 1881, de Paste, si a afectat peste 100 de comunitati evreiesti. Consilierii antisemiti au incercat sa rezolve problema sugerandu-i tarului sa exileze o treime, sa extermine o treime si sa forteze cealalta treime sa se convreteasca la crestinism. Aceleasi politici (pogromuri si emigrari in masa) au fost aplicate si de Nicolae al II-lea (1894-1917), care-i privea pe Iudei ca “ucigatori de Hristos”. Chiar si dupa al 2-lea razboi mondial, pogromurile au continuat in Polonia, in pofida ororilor Holocaustului si a decimarii inimaginabile a evreilor. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: