Publicat de: artzar | Septembrie 18, 2007

scurta istorie a instrumentelor de scris

tips.jpgM-am obisnuit de mult sa scriu folosind tastatura…e mai comod…nu te mai murdaresti pe maini…click to print si gata…de cind scriu folosind tastatura mi-am modificat scrisul de mana…adica mi s-a uratit…cind mai primesti o scrisoare prin posta care nu a fost scoasa la imprimata parca primesti un suvenir…mi-am adus aminte ca am incercat cindva sa vad cum s-a imbinat istoria instrumentelor de scris si dezvoltarea istoriei umane…omul intr-un fel isi manifesta creativitatea inventind si multiplicind manual fonturi care alcatuiau zeci de manuscrise…astazi, click am ales un font si gata…

Printre primele inventii a fost cutitul de vanatoare si piatra slefuita, unelte foarte frecvent intrebuintate. Piatra a fost ulterior prelucrata cu mai multa grija si a devenit astfel un instrument de scris autentic, folosit indeosebi pentru inregistrarea diferitelor evenimente ca si a istoriilor de vanatoare. Astfel, omul din vechime zgaria pe peretii adapostului sau scene din viata cotidiana – semanatul sau recoltatul, nasterea unui copil sau succese de vanatoare.

Cu timpul au inceput sa fie folosite diferite simboluri care erau aranjate astfel incat sa formeze cuvinte si propozitii. Acestea erau destul de usor de facut, erau usor de inteles si larg raspandite. O data cu introducerea folosirii tablitelor de lut, mesajele diferite au inceput sa fie transportate la nevoie. Astfel primii comercianti foloseau tablitele pentru a inregistra cantitaile de marfa vandute sau preturile. Aceste tablite au fost datate cu foarte multi ani inainte de Hristos. Aceste pictografii au evoluat si cu timpul si-au pierdut detaliile, devenind desene abstracte care reprezentau sunete in comunicarea verbala.

Se spune ca alfabetul a inlocuit aceste pictografii undeva intre anii 1700 si 1500 iHr in lumea evreiasca. Alfabetul ebraic din prezent este cunoscut incs din anul 600 iHr. In jurul anului 400 iHr grecii au dezvoltat un alfabet propriu, tot ei fiind primii care au scris de la stanga la dreapta. Dupa greci au urmat bizantinii si romanii. Initial toate alfabetele aveau doar litere de tipa, litere mari. O data cu rafinarea mijloacelor de scris, au inceput sa existe si litere de mai mici dimensiuni. Instrumentele de scris cele mai apropiate stiloului si hartiei din zilele noastre au fost descoperite la greci. Ei foloseau un instrument facut din metal, os sau fildes cu ajutorul carora inscriptionau suprafetele ceruite. Aceste tablite ceruite erau facute cate doua cu scopul protejarii inscriptiei de pe una dintre fete.

Primele scrieri de mana vin tot din Grecia iar invatatul grec Cadmus este considerat primul care a inventat scrisoarea scrisa (adica mesajul scris care calatorea de la o persoana la alta). Cam in aceeasi perioada de timp in care scrisul avansa de la inscriptionarea in stanca chinezii inventau cerneala indiana, folosita la inceput pentru innegrirea diferitelor suprafete. Cerneala era un amestec de fum de pin, ulei de lampa, gelatina de piele de magar si mosc. Aceasta inventie este de regula atribuita invatatului Tien-Lcheu (2697 iHr), desi cerneala nu a fost in mod curent folosita pana spre anul 1200 iHr. . alte culturi si civilizatii au inventat diferite cerneluri folosind vopsele naturale derivate ale diferitelor fructe de paduer, plante sau minerale. In perioada primelor scrieri diferitele cerneluri colorate aveau o simbolistica bine determinata.

Inventarea cernelurilor a fost paralela introducerii hartiei. Vechii egipteni, romanii, grecii si evreii foloseau papirusul. Unul dintre cele mai vechi papirusuri dateaza din jurul anului 2000 iHr si este de origine egipteana. Romanii au creat un instrument de scris din trestie foarte util la inscriptionarea pe papirus. Tot ei sunt si cei care au folosit firul de trestie, care este gol pe dinauntru, in calitate de stilou, turnand in interior cerneala. In jurul anului 400 iHr a fost dezvoltata o forma superioara de cerneala, formata din saruri de fier si un anume fel de guma. O formul ce avea sa ramana in uz secole la rand. Culoarea initiala a acestei cerneli era un negru deschis, dar dupa un timp aceasta isi schimba culoarea in negru intens. De-a lungul anilor aceasta culoare se degrada capatand tonul cernelurilor pe care le putem vedea si astazi in vechile documente. Hartia cu fibra de lemn a fost inventata in China in jurul anului 105 dHr, dar s-a raspandit mai tarziu datorita faptului ca chinezii tineau reteta secreta. In anul 700 dHr ea era prezenta in Japonia si a fost adusa in Spania de catre arabi in 711 dHr. Hartia nu a fost raspandita in Europa decat incepand cu secolul 14 o data cu aparitia primelor mori pentru hartie.

Instrumentul de scris cu longevitatea cea mai mare este pana. Ea a fost folosita aproape 1000 de ani si a fost introdusa in uz in jurul anului 700 dHr. Penele de gasca erau cel mai frecvent folosite, apoi urmau cele de lebada mult mai rare si mai scumpe. In ceea ce priveste liniile subtiri, cele mai performante erau penele de cioara. Rar erau folosite si penele de vultur, bufnita, soim sau curcan.Penele durau cam o saptamana. Dupa aceea ele trebuiau inlocuite. Prepararea lor si transformarea lor in unelte de scris necesita destul de mult timp.

Cele mai vechi suprafete pe care se scria in Europa erau facute din piele si necesitau o inscriptionare puternica, murdarindu-se foarte repede. Pentru ascutitul penei era folosit un anumit tip de cutit iar de regula sub masa pe care se scria era o soba care sa determina uscarea rapida a cernelii.Hartia din fibra de planta a fost folosita dupa inventarea peresei de catre Johannes Gutemberg in anul 1436. Diferite stampile cu nume au fost descoperite in China cu mult inaintea inventarii presei, insa ele nu au ajuns sa fie raspandite si in Europa.

Spre sfarsitul secolului 16 din literele romane si grecesti s-a definitivat actualul alfabet din 26 de litere, continand litere mici si majuscule. In aceeasi perioada hartia si instrumentele de scria s-au imbunatatit astfel scrisul a luat amploare. Inventivitatea omului s-a dovedit din nou folositoare atunci cand a fost inventat stiloul. Dar despre stilou…(cine mai scrie cu el?) alta data…

tot ma gindesc…sa fie tastatura un pas inapoi…?…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: