Publicat de: artzar | Septembrie 21, 2007

7 stalpi pentru un leadership eficient

leadership.jpgun leadership eficient in contextul destramarii relatiilor umane aduce in discutie capacitatea de a atrage oamenii prin ceea ce ai tu de daruit, prin calitatile tale si oportunitatile pe care le ai de oferit in calitate de proprietar, conducator sau parinte.

am citit recent citeva capitole dintr-o carte a lui J Rohn si mi-a placut una din concluziile lui: „Daca doresti sa fii un lider care atrage oameni de valoare, solutia este ca tu insuti sa devii o persoana vrednica de apreciere”. Iata alte cateva aspecte:

  1. Invata sa fii puternic, dar nu grosolan.Trebuie sa mai urci o treapta ca sa ajungi un lider puternic, capabil, cu o multime de calitati. Unii confunda brutalitatea, grosolania cu puterea. Desi nici macar nu sunt substituibile.
  2. Invata sa fii amabil, dar nu influentabil. Nu trebuie sa confundam amabilitatea cu lipsa de fermitate. A fi binevoitor nu inseamna a fi slab. Dimpotriva, amabilitatea este o forma a puterii. Trebuie sa fim suficient de amabili ca sa spunem cuiva adevarul. Trebuie sa fim suficient de binevoitori si politicosi ca sa spunem lucrurilor pe nume, sa spunem exact cum stam si sa nu cadem prada iluziilor.
  3. Invata sa fii indraznet, dar nu tiran. Iti trebuie curaj ca sa invingi in ziua de astazi. Pentru a-ti mari autoritatea trebuie sa te impui in cadrul grupului tau. Sa iei initiativa, sa abordezi tu primul problema, sa descoperi tu primul neregula.
  4. Invata sa fii umil, dar nu timid. Nu poti ajunge departe daca esti timid. Unii confunda timiditatea cu umilinta, smerenia. Umilinta este o amprenta care vine de la Dumnezeu. Umilinta reprezinta constientizarea distantei dintre noi si Cer, dar in acelasi timp si senzatia ca apartinem acelui spatiu. Eu vad ca umilinta este o virtute, iar timiditatea o boala. 
  5. Invata sa fii demn, dar nu arogant.Demnitatea este necesara in cadrul comunitatii, pentru a-ti sustine cauza, in realizarile tale. Dar cel mai important lucru intr-un leadership bun este sa fii demn fara sa fii arogant. De fapt cea mai rea forma a arogantei este cea rezultata din ignoranta. Atunci cand nu stii ca tu nu stii. Aceasta forma de aroganta este intolerabila. Daca cineva este destept si arogant, ar mai merge…dar daca cineva este ignorant si arogant in acelasi timp, devine insuportabil…
  6. Dezvolta-ti simtul umorului, dar nu fii ridicol. In ledearship bine sa fii spiritual, dar nu caraghios, Este bine sa fii amuzant, dar nu ridicol.
  7. Accepta realitatea, accepta adevarul

Viata pe care o avem de trait aici e unica. Unii o considera tragica, dar mie imi place sa cred ca este exceptionala. Cred ca unele calitati care dau rezultate pentru anumiti leaderi, pot sa nu fie aplicabile in cazul altora. Dar calitatile de baza ale managementului pot fi adaptate astfel incat sa se potriveasca pentru toti: in cadrul serviciului, comunitatii sau chiar si acasa. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: