Publicat de: artzar | Septembrie 25, 2007

a fost cristofor columb evreu? – 1

nu reusesc intotdeauna, dar imi propun mereu sa-i ajut pe copii la temele de casa. Ieri o discutie interesanta (prin faptul ca se amestecasera ani si nume) am avut-o cu fiica mea pe marginea unei lecturi pe care a avut-o despre Cristofor Columb. Si asa mi-am amintit de o alta discutie, avut citiva ani in urma, plecata de la faptul daca Columb a fost cumva evreu….

ha, ha, ha, vei spune…acum toti sunt evrei…?

sa facem putina istorie…

Pe data de 3 august 1492 datorita unui edict de expulzare toti evreii au fost obligati sa paraseasca Spania. Suindu-se la bordul navelor lor candva spre miezul noptii, si vaslind cu putere spre soare-rasare jumatate de ora, Columb si echipa lui porneau in marea lor calatorie. Calatoria a fost finantata de catre evrei bogati si influenti, si nu de catre regele si regina Spaniei asa cum stie marea majoritate. Sursa motivatiei lui Columb era bazata pe datele stiintifice biblice si pe credinta lui in Scripturi. Desi imigrarea evreilor in Europa a inceput o data cu distrugerea Ierusalimului in anul 70 dHr., evreii se stabilisera deja in peninsula iberica inainte de Hristos. Cam in primul secol dupa Hristos evreii spanioli faceau pelerinaje la Ierusalim. Chiar apostolul Pavel vorbeste despre necesitatea lucrarii printre evreii din Spania. Dupa anul 200 dHr. Spania a devenit si a si ramas a doua tara a evreilor pentru aproape un mileniu. Evreii din Spania au devenit tinta pogroamelor si persecutiilor relogioase. Multi au fost siliti sa renunte la iudaism si sa imbratiseze  catolicismul. Acestia erau cunoscuti sub numele de conversos sau converiti. Ceilalti, marranos, practicau catolicismul dar in realitate ramaneau iudei. Ca raspuns la o petitie sosita de la Roma care cerea introducerea Inchizitiei si gasirea unei solutii la problema evreilor, in anul 1947 Spania a primit Bula papala. Introducerea Inchizitiei era determinata de lacomia regelui Ferdinand de a strange in mana sa intreaga putere si intreaga avere a Spaniei. 

Cativa ani mai tarziu zeci de mii de evrei, maranos si chiar si convertiti sufereau din cauza Inchizitiei. In secolul 8 armatele musulmane din Africa de Nord au invadat peninsula Iberica impartind-o in cateva regate. O parte dintre ele au inceput razboiul de recucerire impotriva invadatorilor islamici. Principala sursa de finantare era comertul cu estul indepartat. In jurul anului 1400 trecerea crestinilor spre vest era blocata de catre musulmanii care controlau rutele principale catre Orient. Banditii, caldura desertului si furtunile de nisip, la fel ca si alte pericole prezente in zona, faceau ca celelalte drumuri spre Europa sa fie extrem de periculoase.

Prin urmare deschiderea unei cai maritime era urmatoarul pas care trebuia facut. Spre sfarsitul secolului 13 regatele crestine ale Castiliei si Aragonului recucerisera cea mai mare parte a teritoriului lor controlat de catre musulmani.  In anul 1949 cele doua regate s-au unit prin intermediul unui mariaj – Ferdinand al II-lea de Aragon s-a casatorit cu Isabella de Castilia. Ultimul regat musulman, Granada, a fost recucerit in anul 1492.Contrar credintei populare, in secolul 15 marea majoritate a celor educati aderasera la conceptia privind forma sferica a Pamantului. Astronomii  evreii, printre care si Abraham Zacuto, cel la care s-a dus Vasco Da Gamma in cautarea unei rute spre India, trecand prin Africa, alcatuisera deja o harta a stelelor. Rabinul Levi ben Gershon, al carui sistem de matematica sta la baza trigonometriei moderne a inventat un cadran folosit la masurarea unghiurilor, folosit apoi de Columb, Da Gamma, Magellan. Tot evreii sunt responsabili de inventarea unui aparat cu ajutorul caruia puteau fi stabilite longitudinea si latitudinea. Cartografia, stiinta realizarii hartilor, a fost de asemenea o idee de-a evreilor. Unul dintre ei, Abraham Cresques este cunoscut ca Inventatorul hartilor si al compasului.

Un tanar marinar si cartograf avea sa se foloseasca, prin combinatie de toate aceste cuceriri ale stiintei acelor vremi. El planuise sa exploreze estul luand-o prin vest, peste ocean. Este vorba despre Cristofor Columb.

(next soon)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: