Publicat de: artzar | Septembrie 27, 2007

a fost cristofor columb evreu? – 2

Italia sustine ca Cristofor Columb s-a nascut in Liguria, intr-o familie sarmana. Se spune ca tatal  sau era santinela turnului din Geneva, iar mai tarziu tesator in Savona. Alte surse sunt de parere ca descoperitorul Americii era din parinti spanioli care locuiau in Italia dar care s-au reintors in Spania. Portugalia secolului 15 era puterea maritima dominanta a Europei, cu Lisabona capitala port la ocean; era in acelasi timp centrul cercetarilor maritime.

Ajungand in Lisabona in anul 1476, Columb s-a implicat in cartografie si in afacerea cu carti a tatalui sau. Se simtea ales pentru o misiune importanta. Se simtea atras mai mult de profetii decat de astronomie. A realizat chiar o colectie de pasaje biblice care explicau faptul ca Pamantul este rotund. Mai tarziu avea sa spuna ca descoperirea lumii noi era implinirea versetelor lui Isaia cel care afirma in 60:9.Columb cel putin suspectase existenta Americii, in propria sa biblioteca aflandu-se cartea lui Diodorus Siculus cel care scria ca la multe zile departare, pe mare se afla o foarte mare insula. Intr-o scrisoare din anul 1489 adresata lui Ferdinand si Isabelei, Columb aminteste cateva randuri scrise de Roger Bacon: marea dintre Sapania in vest si India poate fi parcursa in doar cateva zile daca vantul este favorabil, randuri care se pare l-au determinat sa intreprinda marea calatorie.

In anul 1483 planul sau a fost respins pentru ca s-a considerat ca distanta care trebuia parcursa era prea mare.

In anul 1487 Columb a parasit Portugalia pentru a ajunge in Spania iar in anul 1489 a castigat o audienta la regina Isabella, construindu-si pledoaria in fata ei pe argumente biblice. Ea a fost impresionata insa acest fapt nu a dus la acceptarea planului. Atunci cand razboaiele de recucerire au luat sfarsit si cand si ultimul regat musulman Granada si-a recapatat autonomia, Columb a fost chemat. A fost intrebat ce doreste si Columb nu a pretins decat ca familia sa sa nu fie lasata pe drumuri precum si 10% din veniturile pe care le-ar obtine de pe urma calatoriei intreprinse. Aceste cereri nu au fost acceptate.

Dupa plecarea lui Columb de la rege, trei persoane au intervenit pe langa rege. Erau toti evrei conversos, evrei convertiti. Unul era trezorieul Spaniei, altul apartinea uneia dintre cele mai bogate familii spaniole iar celalat luptase impreuna cu regele impotriva musulmanilor. Ei s-au oferit sa finanteze proiectul lui Columb iar regele a acceptat. In toamna anului 1483 Tomas de Torquemada a fost ales Mare Inchizitor, dand inchizitiei un nou avant. In mai putin de 12 ani inchizitia avea sa condamne nu mai putin de 13000 de maranos, barbati si femei care continuasera sa practice in secret iudaismul. Acestia au fost torturati in asa numitele Case sfinte si arsi de vii, in timp ce proprietatile lor erau divizate intre papa si rege. Atunci cand regatul Granadei a cazut in 2 ian. 1492 drumul catre o religie unica era deschis. In luna martie a anului 1492 a fost semnat edictul de expulzare. Termenul limita de parasire a Spaniei de catre evrei a fost stabilit pe 3 aug., zi care s-a si nimerit a fi zi de sarbatoare pentru evrei, zi in care ei isi aduceau aminte de distrugerea ambelor temple din Ierusalim. Columb si echipa lui au urcat la bordul navei si inainte de zorii zilei de 3 aug. inaintau pe apele oceanului.

Columb a folosit o serie de date si expresii unice poporului evreu. In loc sa se refere la “distrugerea” sau “caderea Ierusalimului”, el a folosit termenii de “distrugere a celei de-a doua case”. Unei date provenind din anul 1481 el i-a dat imediat echivalentul evreiesc de 5241. Se lauda ca era ruda cu regele David iar despre una dintre scrisorile sale se spune ca ar fi fost scrisa intr-o limba necunoscuta, poate limba ebraica? De asemenea se spune ca el ar fi folosit o semnatura triunghiulara asemanatoare inscriptiilor gasite in mormintele din cimitirelor evreiesti din Spania si din sudul Frantei.

A fost evreu sau nu Columb? Era Marrano sau converso? De fapt, backgroundul etnic al lui Columb nu este chiar asa de important. Interesant ar fi de aflat care era conditia lui spirituala.

Cuvantul lui Dumnezeu ne spune sa cautam mai intai imparatia lui Dumnezeu si toate celelalte lucruri ne vor fi date. Iar Columb scria: nimanui nu ar trebui sa ii fie frica sa isi asume vreo sarcina in Numele Mantuitorului nostru, daca acest om este cinstit si daca intentiile lui sunt dupa Voia Domnului. Asa cum viata unui om nu consta in bogatia pe care acesta o are, asa nici importanta lui Columb nu sta neaparat in faptul ca el a descoperit America, ci in faptul ca a avut o relatie cu Dumnezeu prin Fiul Sau Isus Hristos. Dar despre tine ce se poate spune?

Anunțuri

Responses

  1. Date corecte despre Cristofor Columb!Imi place!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: