Publicat de: artzar | Octombrie 1, 2007

Meseriile femeilor in Biblie

Cuvinte la ordinea zilei: cariera, frumusete, bani, succes. Conform standardului actual, o viata reusita trebuie sa le contina pe toate. Atfel esti in categoria pierzatorilor. Oamenii alearga deseori dupa lucuri care le dau aparenta implinire si nu necesarul. Ce mai inseamna  munca astazi? Stress, efort, disciplina si multa invatare. Femeile au fost deseori privite doar in aventura casnica dar ele au fost mereu si sunt mentionate si in Biblie intr-un profil curajos de intreprinzator. 

Primele doua mentionate sunt sotiile de varsta medie Sifra si Pua. Descrierea postului pe care il ocupau din ordinul faraonului in Exod 1:16, era aceea de a omori fiecare intai nascut baiat evreu. Ele au indraznit insa si nu au respectat porunca acestuia. Au facut ceea ce li s-a parut lor a fi corect – au lasat pruncii nevinovati sa traiasca. Au stiut sa-si apere propria piele spunandu-i faraonului ca motivul neascultarii lor consta in faptul ca nu au reusit sa ajunga la femeile care urmau sa nasca. Datorita acestor doua femei Moise a reusit sa supravietuiasca.

Dupa ce evreii s-au stabilit in Israel, din randul lor s-a ridicat Debora, in calitate de profet. Ea a ajuns judecator si ii corecta pe preotii care calcau alaturi. De asemenea, a devenit sef al armatei. Talentat membru al echipei, cu deosebite aptitudini manageriale, Debora a folosit autoritatea care i s-a dat nu neaparat pentru a-i domina pe cei din jur, ci mai cu seama, pentru a le da putere si responsabilitati celor din jurul sau, astfel incat impreuna sa atinga scopurile pe care si le-au propus.

O alta figura interesanta este portretizata in cantecul lui Solomon. Aceasta femeie independenta isi castiga cele necesare traiului fiind pastorita si avand grija de o vie. Ea avea o relatie de egalitate cu barbatul care este mentionat impreuna cu ea. Interesant este faptul ca in acest poem apar imagini care tin de armata, animale puternice, toate indicand putere si autoritate;  ele sunt folosite in raport cu aceasta femeie.

O alta femeie a Vechiului Testament al carui nume nu il cunoastem este cea care apare in Prov.31:10-31. Ea avea, se pare, o afacere proprie: conducea o ferma, producea tesaturi si le vindea. Ea lua hotararile financiare si conducea casa. Era laudata si rasplatita pentru munca pe care o depunea.

Femei cu diferite meserii apar si in Noul Testament. Apostolul Pavel incurajeaza crestinii sa ii sprijine financiar pe apostoli si pe profeti in munca pe care acestia o desfasoara. Iunia si sotul ei sunt mentionati de catre apostolul Pavel in Romani 16:7. Ei invatau, evanghelizau, plantau biserici. Ceea ce faceau era considerat de autoritati destul de periculos si cu destul de mare impact pentru ca sa fie aruncati in inchisoare.

Un alt cuplu din Noul Testament era cel format din Priscilla si Aquila. Priscilla este mentionata in 4 din 6 cazuri, prima. Iar a mentiona sotia prima era o insulta pentru sot, cu exceptia cazului in care aceasta nu avea o activitate extrem de apreciata si superioara celei desfasurate de sot. Din Fapte 18:26 reiese ca Priscila invata si avea grija de biserica ce se intalnea in casa ei – Rom. 16:5.

De asemenea stim ca Lidia se ingrijea de biserica din casa ei. Ea mai vopsea materiale in Tiatira si apoi le vindea, probabil in Filipi. Meseria ei era dispretuita din cauza mirosului asociat vopsirii. Era singura si isi conducea casa independent, un statut destul de rar intalnit pentru o femeie din vremea ei.

Femei muncitoare si intreprinzatoare; un exemplu si in ziua de astazi. 

Reclame

Responses

  1. Am putea-o include aici si pe Tabita (Dorca) din Faptele Apostolilor 9. 36, 39 care era un fel de croitoreasa sau tricoteza. Ea facea multe „fapte bune si milostenii” dar probabil se si intretitea din meseria ei.

  2. da, buna completare; multumesc…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: