Publicat de: artzar | Octombrie 2, 2007

a incercat sa implineasca Biblia literal…

year-biblical.jpgBiblia a folosita in fel si chip. Carte de bucate, ca o arma, ca o sursa pentru contrargumente, ca motiv de cearta…dar si ca manual de supravieturie pe un an de zile.A.J.Jacobs a fost un agnostic pina cind sa incerce aceasta calatorie pe parcursul a 365 de zile.

Un an intreg in care a dorit sa asculte, sa implineasca fiecare regula din Biblie cit mai literal posibil. Dupa un an de zile se declara tot agnsostic dar ceva mai atent si multumitor. Jacobs se descrie pe sine „evreu precum Gradina Ghetsimani este restaurant italian”. A crescut intr-o familie nereligioasa dar a inceput de multa vreme sa se gindeasca la fenomenul religios si mai ales la relevanta credintei in lumea contemporana. Asa ca s-a decis sa intreprinda aceasta calatorie extraordinara de a urma toate lucurile din Biblie pe parcursul unui an de zile. Totul de la a-ti iubi aproapele pina la a nu-ti taia barba… Jacobs a descoperit pe drumul sau nu mai putin de 700 de regului si interdictii pe care le-a parcurs personal din Biblie.  Din cartea Eclesiastul a inteles ca trebuie sa se imbrace numai n alb…asa ca tot ce a purtat a fost din panza alba… 

Cele mai greu lucruri de implinit? „Ei pacatuiesc zilnic mintind, barfind si pizmuind” si “comiterea adulterului”. Altfel el a incercat sa traiasca tot anul fara pacat. 

„Mi-e dor dupa viata mea fara pacate declara el pentru Newsweek dupa ce a terminat anul, dar cred ca niciodata nu am fost fara pacat. Dupa 12 luni de zile, Jacobs, a fost suprins sa vada cit de provocatoare si ideile de schimbare pe care I le-a oferit experienta sa. 

„Am fost foarte surprins sa vad cit de multe lucruri practice contine Biblia. Ma asteptam doar la intelepciune si spiritualitate. Nu ma asteptam la sfaturi practice pentru casa.” 

“Religia iti ofera o structura. Vrei sa pizmuiesti. Nu e bine. Vrei sa oferi 10% din venitul tau e OK. Intr-un mod clar iti structureaza viata intr-o directie buna. A fost mai mult o calatorie in care am dorit sa inteleg”.

Pe parcursul anului cit si in perioada pregatitoare a apelat la ajutorul si explicatiile mai mulor personalitati religioase. Experienta sa poate fi urmarita in cartea „The Year of Living Biblically: One Man’s Humble Quest to Follow the Bible as Literally as Possible”; cartea va aparea pe piata in Octombrie 9, 2007(un alt motiv ca aceasta zi sa fie insemnata pentru mine…prietenii stiu de ce…). Pentru filmul inspirat de carte, va trebui sa asteptam pina in 2009, atunci a anuntat Paramount Pictures si Plan B Entertainment, premiera.  

Jacobs  a avut inainte de asta o alta idee interesanta. Primul sau proiect a fost citirea Enciclopedia Britanica de la A la Z. „Subtitlul la acea carte era:”Un om umil vrea sa devina cel mai destept om de pe glob”

ceva ceva a reusit…deja e inaintea multora…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: