Publicat de: artzar | Octombrie 4, 2007

cei casatoriti sunt mai fericiti…

Am citit recent un studiu efectuat de o echipa condusa de economistul elvetian Bruno Frey. M-a atras concluzia la care a ajuns el: oamenii casatoriti sunt mai fericiti decti cei necasatoriti. Motivul principal pare sa-l consituie faptul ca exista in casatorie un nivel mai mare de implicare si responsabilitate.

Concluzia lui m-a surpins desi n-ar fi trebuit. Ni se serveste peste tot fascinatia si “frumusetea” relatiilor de-o zi(de-o noapte); crestinul din mine n-ar fi trebuit sa fie surpins deoarece primul lucru pe care Dumnezeu il vede ca nu e bun in TOT universul creat de este este: “nu este bine ca omul sa fie singur”. Si totul se rezolva prin aparitia Evei pentru Adam. Mai tarziu Biblia aduce modelul casatoriei ca o imagine a legaturii tainice intre Biserica si Cristos.(Efeseni 5)

Recunosc si admit ca sa fii casatorit pare sa nu fie usor. Dar e fantastic. Casatoria reprezinta mediul perfect in care poti creste si invata fie ca esti parinte sau copil. Iata ca impotriva modelului neimplicarii si destramarii relatiilor umane, cercetatorii descopera valoarea casatoriei.

Professorul Frey, care lucreaza in cadrul Departmentului Economie al Universitatii din Zurich, Elvetia, a intreprins acest studiu impreuna cu echipa sa pe parcursul a 17 ani. Au participat la studiu peste 15000 de oameni.

Ironia fina este faptul ca profesorul a ajuns la o concluzie pe care nu o traieste. Nu este casatorit dar se afla in legatura cu o colega, profesoara si ea.„Ea nu a vrut sa ne casatorim considerind ca nu aduce nimic in plus ci doar restrictii.”

Profesorul elvetian a vorbit si despre rata mare a divorturilor (vorba aceea orice divort are 100% la baza o casatorie) Cei casatoriti sunt fericiti in primii 10 ani de la casatorie iar dupa aceea gradul de fericire incepe sa scada. In contrast cu educatia vestica in care fericirea in casatorei este asociata cu romantismul, fericirea inseamna ceva diferit pentru cei care locuiesc in Asia, Africa sau Orientul Mijlociu.

Profesorul Frey este recunoscut la nivel international pentru contributiile sale in domenii precum economie, sociologie si pshihologie. Intr-o conferinta recenta a vorbit in Australia despre bucurie si fericire. “Unul din lucrurile care ii fac pe oameni nefericiti este lipsa unui loc de munca”-spunea el. si are dreptate… 

Reclame

Responses

  1. Cunosc oameni casatoritidar mult mai nefericiti decat multi altii necasatoriti. Este adevarat ca Dumnezeu a zis : e bine ca omul sa nu fie singur, dar tot Dumnezeu, Isus, a zis ca nu toti pot sa primeasca cuvantul acesta, adica sa nu se casatoreasca, fiindca sunt fameni care s/au nascut fameni, fameni care au fost facuti fameni si fameni care singur s-au facut fameni. Cine poate sa primeasca lucrul acesta sa, sa-l primeasca. Matei 19:11-12 Poti sa fii mult mai fericit necasatorit , daca ingrijesti de lucrurile Domnului I Corinteni 7:32.
    Profesorul Frey, are dreptate doar in contextul in care tinerii, in special ei, traiesc in curvie si preacurvie. Cele mai multe cupluri nu sunt oficial impreuna si traiesc doar aventuri sexuale fara mari responsabilitati. Ei, atunci e mai bine sa stie oamnii ca a te casatori e mai bine, e cel mai bine din multe puncte de vedere. Asta, doar daca nu vrei sa-ti distrugi viata ta si a altora.

  2. sa descoperi ca ai avut chemaera unui „famen” dupa ce te-ai casatorit e intradevar o problema care distruge si ingreuneaza viata celor doi(cel putin)…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: