Publicat de: artzar | Octombrie 6, 2007

teologie sau ecologie?

Bisericile sunt obisnuite cu actiunile de salvare. Dar care mai e tinta lor: sufletul oamenilor sau pamintul?

ceapachurch.jpgDin cind in cind ma uit pe imagini care reprezinta diferite stiluri arhitectonice. Fiecare cladirea, fiecare constructie are mesajul ei.

Am vazut azi imaginea alaturata: o cladire de biserica in forma de ceapa. Si mi-am amintit automat declaratiile unui sociolog englez si ale unui teolog american. Frank Furedi, care profeseaza la Universitatea din Kent, sugereaza primul ideea ca bisericile au tendinta sa inlocuiasca teologia cu ecologia, promovind idei in directia salvarii bioclimatului in care traim. Scopul de fapt este cistigarea unui rol important cit si a autoritatii pierdute in societate.  

“In ultima perioada am putut vedea multe biserici care isi „inverzesc” traditionalele doctrine si promoveaza un Isus Mantuitor, drept agent de mediu” spune Furedi in articolul sau publicat de Spiked.

“Societatea vestica este in cautare ritualuri si simboluri prin care moralitatea sa se poatea afirma” continua el. “Tot mai multi pastori au programe in bisericile lor pentru salvarea biodiversitatii, care pare sa le ofere mediul pentru gasirea acestor simboluri si ritualuri, decit au in vedere salvarea sufletelor”.

Ca exemplu de manifestare, Furedi a mentionat Biserica Anglicana care a desfasurat o eco-cruciada in 2006.Liderul Bisericii Anglicane, Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, a replicat afirmind ca religiile timpurii au contribuit la ideea destinului naturii de a inconjura si ajuta omul”

Si Albert Mohler Jr, presidintele Seminarului Teologic al “The Southern Baptist”, agreeaza cu ideea ca ingrijorarile ecologice apar tot mai des ca o platforma de inlocuire a lucrurilor normale ale Bisericii cum ar fi evenghelizarea.

“Argumentul lui Furedi este patrunzator si ingrijorator in acelasi timp” scria recent Mohler.

Schimbarea climatului si grija fara de creatie devin din ce in ce mai importante fiind puse pe acelasi palier cu principii divine pentru crestini.

Este pastrarea biodiversitatii un act moral ? sa fi prins crestinismul gust de ceapa?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: