Publicat de: artzar | Octombrie 10, 2007

bine faci ca te manai?

Mânia…vine si pleaca…mania o forma de a te distruge…avem motive sa fim maniosi, dar avem si motive de a nu fi…inchipuie-ti ca te urci intr-o masina frumoasa, puternica, Ferrari sau Mustang si descoperi ca nu merg frinele…cam asa e cu mania necontrolata…

Biblia contine un cuvint interesant legat de starea asta: „Mâniati-vă şi nu păcătuiţi”. Să n-apună soarele peste mânia voastră, şi să nu daţi prilej diavolului.” (Efeseni, 4:26, 27)

Inainte de a spune ceva ce putem regreta sau nu vom putea retracta, e de folos sa ne întreabăm:1) Îmi este justificată mânia? Uneori este. Nu poţi iubi trandafirii şi să nu urăşti buruie­nile, însă este uşor să permiţi lucrurilor mărunte precum comentariile negândite sau neastâm­părul copiilor să te facă să izbucneşti. Pentru ca mânia să aibă un rezultat sănătos trebuie să fie cu măsură şi constructivă. E o chestiune de control la aminte: „…umblarea după lucrurile Duhului este viaţă şi pace.” (Romani, 8:6) Un răspuns controlat şi un răspuns blând este un răspuns aprobat de Cristos. Este mereu învingător!

2)  Merită să târăşti alţi oameni în această problemă? Mânia îi afectează în mod inva­riabil pe cei din jur pentru că este uman să fii de partea cuiva, chiar dacă nu eşti implicat direct în conflict. Implicarea altora este de obicei o modalitate de a ne satisface eul şi de a ne justifica atitudinea şi comportamentul negativ.

3)  Merită eliberarea temporară a presiunii suportarea consecinţelor conflictului? Biblia spune: „Un răspuns blând potoleşte mânia, dar o vorbă aspră aţîţă mânia.” (Proverbele, 15:1) Izbucnind, vei ajunge să ţii acel discurs faimos pe care-l vei regreta. Prin însăşi natura sa, mânia încurajează exagerarea. Te împinge să spui lucruri pe care nu le mai poţi retracta. Mult timp după încheierea conflictului, cuvintele îşi păstrează puterea de a răni şi dezbina. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: