Publicat de: artzar | octombrie 15, 2007

probleme scumpe, solutii nepretuite…

Intr-un desen animat un personaj ii spune altuia: „Nici o problema nu este atat de mare, ca sa nu poti fugi de ea!”

Am zimbit strengar auzind aceasta replica, intrucit pare o solutie atat de simpla pentru o problema. Trebuie sa recunosc ca de cateva ori am fost tentat sa fug de unele necazuri, dar in realitate asta nu merge, nu functioneaza. Rezolvarea problemelor nu este usoara. Si deci nu este surprinzator ca multi oameni se lupta din greu cu ea.

Pentru o vreme imediat dupa 1989, am fost parte din echipa Rank Xerox Romania. Acolo am aflat despre ceva ce n-am prea gustat la vremea aceea: o colega, dar din alta tara, spunea despre o problema aparuta la una din filialele companiei;acolo a fost o reducere a numarului de manageri, si, in acelasi timp o crestere a personalului de la vanzari. Ea era un manager foarte activ si lucra impreuna cu oamenii sai, dar acum asta trebuia sa se schimbe. Le-a spus membrilor echipei sale ca va face tot ce poate ca sa-i ajute dar si ea are nevoie de ajutorul lor.Le-a spus: „Daca va supara orice, sau va impiedica sa va faceti munca asa cum trebuie, eu va voi sprijini ca sa gasiti o solutie…dar inainte de a veni la mine cu probleme sau griji, eu va rog sa va ganditi la aceastea intens si gasiti o solutie rezonabila, de a voastra proprie. Odata ce aveti asta, veniti la mine cu ideile voastre pentru rezolvare si nu cautati sa-mi predati mie problema asa cum e.”

Wow! Asta poate schimba procesul de gandire complet! Va puteti imagina ca nimeni sa nu mai vina la voi cu o problema fara sa se fi gandit bine la ea si fara sa gaseasca o solutie care pare aplicabila?

Uneori solutiile sunt remarcabil de simple.

De exemplu, un muzeu dintr-un oras mare cu milioane de vizitatori pe an era cat pe aci sa apeleze la o firma scumpa de consultanta in management pentru a determina care dintre multele exponate ale sale sunt cele mai populare. Dar tocmai inainte de a angaja firma, cineva a venit cu ideea sa fie intrebati oamenii de serviciu, unde au de spalat pe jos mai mult.

La fel. un copil de 10 ani se plimba cu bicicleta cand a vazut un camion mare intepenit sub un pod si cauzand o aglomeratie enorma. Baiatul i-a privit pe pompierii descarceratori cum cauta sa elibereze camionul. Pe urma i-a intrebat: „De ce nu scoateti aerul din cauciucuri?” Si chiar asta au facut.

Insa de obicei, experienta te ajuta sa rezolvi probleme. Vezi de exemplu, cum un plutas cu experienta rezolva blocajul bustenilor intr-un rau. Profesionistul se urca intr-un copac, localizeaza busteanul „cheie” si il arunca in aer cu un exploziv si lasa curentul sa faca restul. Un amator va porni de la marginea blocajului si va misca toti bustenii, pana cand, in sfarsit va ajunge la busteanul „cheie”. Ambele abordari functioneaza dar ideea concentrarii pe esential economiseste timp si efort. Aproape toate problemele au cate un bustean „cheie” si trebuie sa invatam sa-l gasim.

Anne Mulcahy, presedinte si director general al Xerox, are si ea o poveste scurta numita: „Rezolvarea problemelor pentru tantalai” „Daca totul pare complicat si tu te simti coplesit si depasit, trebuie sa gandesti asa: Trebuie sa faci trei lucruri. In primul rand, sa scoti vaca din sant. In al doilea rand, afla cum a cazut vaca in sant. Si, in al treilea rand, fa tot ce trebuie ca vaca sa nu ajunga in sant din nou.”

Vorba lui Mackay: Problemele pot fi scumpe dar solutiile sunt…. nepretuite 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: