Publicat de: artzar | Octombrie 16, 2007

mens sana in corpore barosana…

fat.jpgAgentia Mediafax   a publicat recent rezultate dintr-un studiu realizat de GfK Romania intitulat – „Stil de viata: nutritie si miscare”

Cel mai evident in urma acestei cercetari este faptul ca romanii nu se mai misca…adica nu participa la activitati fizice intr-un mod regulat…e normal pentru ca altfel n-ar avea timp de bloguri si telenovele… 

…lasind gluma la o parte, inactivitatea este pusa pe seama reducerii timpului liber al adultilor, in ciuda întelegerii importantei pe care sportul o are asupra starii generale de sanatate. Studiul a fost realizat la cererea International Advertising Association Romania si Consiliul National al Audiovizualului, care vor vor derula o campanie de comunicare integrata privind stilul de viata sanatos.
    
Campania va fi derulatã în contextul „îngrijorãrii” generate de dezbaterile referitoare la stilul de viatã modern si de obezitate ca una dintre consecintele acestuia.
    
Una dintre cele mai îngrijorãtoare tendinte relevate de studiu este lipsa activitãtii fizice, pusã pe seama reducerii timpului liber al adultilor, în ciuda întelegerii importantei pe care sportul o are asupra stãrii generale de sãnãtate. Aceasta, alãturi de un procent redus de persoane atente la dieta zilnicã, poate genera efecte negative pe termen lung si constituie un important motiv de îngrijorare.
    
Cercetarea „Stil de viatã: nutritie si miscare”, s-a desfãsurat pe un esantion de 1.044 de persoane, copii si tineri (cu vârste între 10 si 17 ani) si adulti (cu vârste între 18 si 45 ani), din orase mari cu peste 200.000 de locuitori. Metodele folosite au fost interviuri la domiciliul repondentului si chestionare structurate, aplicate pe hârtie.
    
Majoritatea repondentilor au o greutate normalã – 81% în cazul copiilor si tinerilor si 61% în cazul adultilor. Doar 10% dintre copiii si tinerii chestionati au un risc de supraponderabilitate, în timp ce 24 % dintre adulti prezintã acest risc.
    
Majoritatea repondentilor iau regulat prânzul si cina caldã. Astfel, 69% dintre copiii si tinerii chestionati iau în fiecare zi un prânz cald, 66% – cina caldã si 62% – micul dejun, în timp ce 46% iau prânzul rece si 42% – cina rece. În ceea ce priveste populatia adultã chestionatã, 54% dintre cei chestionati iau în fiecare zi prânzul cald, 59% – cinã caldã si 46% – micul dejun, în timp ce 53% iau o gustare la ora 10 si 43% – o gustare dupã-amiazã.
    
Baza alimentatiei pentru adultii chestionati este constituitã din produse cerealiere, fructe, legume si lactate. Astfel, 68% dintre cei chestionati consumã pâine albã în fiecare zi, 49 % – fructe, 48% – legume, 38% – brânzã, cascaval, 37% – salatã, 33% – supã, ciorbã, 25% – iaurt, 18% – carne pui, 14% – suncã, muschi file, 12% – slãninã, cârnati, kaiser, salam, 11% – ouã, 10% – bomboane, ciocolatã.
    
Fructele, legumele si lactatele au frecventã mare de consum si în rândul copiilor si tinerilor chestionati. Astfel, 63% dintre copiii si tinerii supusi cercetãrii consumã fructe, 43% – înghetatã, 43% – brânzã si cascaval, 42% – legume, 38% – iaurt, 35% – supã, ciorbã, 34% – carne, 34% – chipsuri, snaksuri, 33% – bomboane, ciocolatã, 22% – cartofi prãjiti.
    
Totodatã, mai mult de jumãtate dintre copiii si tinerii chestionati preferã sã bea zilnic bãuturi carbogazoase (58%), 32% – sucuri necarbogazoase, pe bazã de fructe, nectar, 24% – lapte si 13% – ceai.
    
53% dintre adultii chestionati sustin cã mãnâncã normal, organismul primind substantele nutritive, în timp ce 47% dintre cei care au participat la cercetare spun cã în momente stresante mânâncã la fel ca în orice altã perioadã.
    
Doi din trei adulti nu intentioneazã sã îsi schimbe stilul alimentar, printre motivele principale pentru care persoanele si-ar schimba alimentatia numãrându-se: pierderea în greutate (52%), prevenirea unor boli (43%), aspectul fizic (29%).
    
98% dintre adultii chestionati spun cã gãtesc, dintre acestia 40% precizând cã gãtesc zilnic. Majoritatea mamelor (47%) supravegheazã greutatea copiilor si 53% dintre cele intervievate considerã cã acestia mãnâncã destul de echilibrat.
    
Pentru copii si tineri, marca produsului reprezintã cel mai important criteriu în cumpãrarea alimentelor, în timp ce pentru adulti, criteriul este calitatea. Totodatã, când cumpãrã alimete pentru copii, 37 % dintre mame tin cont de calitate si 29% de conservanti, coloranti, aditivi, în timp ce doar 4% dintre acestea tin cont de pret.
    
Copiii si tinerii practicã în procent mai mare sport, comparativ cu adultii. Astfel, 61% dintre copiii si tinerii intervievati au declarat cã fac sport, dintre care 32%, zilnic. Doar 24% dintre adulti fac sport în mod regulat, iar 76% dintre adulti nu fac sport niciodatã. Totodatã, cea mai mare parte dintre adultii intervievati (71%) nu intentioneazã sã facã sport în viitor.
    
Cu toate acestea, aproape toti repondentii sunt de acord cã alimentatia si sportul influenteazã sãnãtatea.
    
93% dintre cei chestionati au auzit de campania demaratã de IAA si CNA, 18% considerând cã este utilã, 46% cã este foarte utilã, 23% – nu este prea utilã si 13% – inutilã.
    
Rezultatele studiului „Stil de viatã: nutritie si miscare” vor fi folosite pentru definirea mesajelor cheie ale campaniei pentru promovarea unei vieti sãnãtoase, derulatã de IAA România si CNA. Campania va cuprinde toate tipurile de canale, clasice si neconventionale, TV, radio, presã scrisã, internet si adresare la raft.

gata…m-am convins… diseara merg la sala de fitness…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: