Publicat de: artzar | Octombrie 25, 2007

evanghelia prin Bunraku

bunraku.jpgUn povestitor crestin intr-un teatru traditional de papusi japoneze. O alta incercarea de a prinde si exprima intr-o forma artistica inedita mesajul Evangheliei. Reprezentarea poarta numele de Bunraku. 

„Cred ca acest Bunraku are ceva in comun cu invataturile crestinismului,” explica Toyotake Hanafusadayu (hugh…greu de scris daraminte de zis…incearca totusi…va fi funny), membru in cadrul Pentecostal Japan Assemblies of God, care este naratorul in aceasta reprezentare artistica. 

Hanafusadayu pune impreuna talentul sau si credinta sa prezentind publicului japonez spectacolul „The Gospel in Bunraku”. Reprezentatiile au loc in biserica din Sapporo (cine isi mai aduce aminte de Olimpiada de Iarna de aici), cel mai nordic punct din insula Hokkaido. Bunraku este o forma clasica de teatru japonez cu papusi; o sofisticata alaturare a trei frome diferite de naratiuni. In cadrul prezentarii este folosit instrumentul cu coarde traditional japonez, denumit shamisen. Forma de prezentare a papusilor folosite de Hanafusadayu se pare ca a aparut pentru prima oara 1680 in zona de vest a Japoniei. 

Nascut in Osaka in anul 1947, Toyotake a mers la Scoala Duminicala in perioada copilariei bucurindu-se pe influenta crestina a mamei sale. A devenit crestin inainte de casatorie. In 1967 cistiga cu reprezentari ale Bunraku, premii din partea Teatrului National Japonez si a Asociatiei Bunraku Kyokai. 

In 1990, el prezinta primul spectacol Bunraku bazat pe teme biblice. Prezentarea nu este foarte usoara avind in vedere incompatibilitatile dintre cultura crestina occidentala si traditia japoneza. Cu toate acestea Toyotake descopera in 2004 citeva scrieri ale unui alt papusar Monzaemon Chikamatsu (1653-1725), care a dramatizat si el o forma de Bunraku, jucand teme precum dreptatea, iertarea, sacrificul. Toate teme biblice de fapt. 

„Bunraku suprinde astfel esenta inimi umane. Evanghelia, ca o scrisoare de dragoste din partea lui Dumnezeu spune ca Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, a venit pe pamant sa daruiasca oamenilor pace si viata vesnica” spune artistul japonez Toyotake Hanafusadayu. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: