Publicat de: artzar | noiembrie 4, 2007

5 lucruri de facut cind se darima temeliile

john_m_perkins.jpg

O sapatamana in urma a avut loc banchetul annual al Los Angeles Bible Training School. Invitat sa vorbeasca cu acest prilej, John M. Perkins a citit Psalmul 11. El s-a axat pe afirmatia din versetul 3 al psalmului…”cind temeliile sunt distruse ce trebuie sa faca cel bun?

Fundatia, Temeila, Baza…iti vin multe imagini in minte cind pronunti aceste cuvinte…Unele din lucrurile pe care le vad legate  de aplicarea sociala a termenului temelie este: familia, comunitatea…si aici fundatia e de mai mult vreme nu intr-o forma tocmai buna…

Te strapunge insa intrebarea…cind totul se duce ce-ar trebui sa faca cel neprihanit? Perkins nu a pus aceasta intrebare audientei la modul retoric. A avut citeva idei care ar putea constitui raspunsul pe are biserica il poate avea atunci cind temeliile societatii se erodeaza, se distrug:

1. Adu credinta inapoi; credinta vine in urma ascultarii, iar ascultarea vine prin auzirea Cuvintului Scripturii. Adu credinta inapoi inseamna invata si arata Biblia, mult si mai mult…si asta daca nu iti suna bine ca un prim plan de actiune…n-are rost sa mai citesti ceea ce urmeaza. Nu te intereseaza pe tine… Perkins vede acest lucru foarte important pentru temelia unei comunitati sau natiuni.

2. Elibereaza rugaciunea; rugaciunea in sine a fost luata captiva…totul este logic si conform unei retete…pierdem intelesul apropierii simple, tainice si pasionale de Dumnezeu si intindem mana dupa puterea divina doar pentru a fi binecuvintati, pentru a prospera…Idee biblica a binecuvintarii este un sfirsit bun si la sfirsit este numele lui Dumnezeu, Imparatia lui Dumenzeu, voia lui Dumenzeu. Nu sunt eu…este El… dorinta de “prosperitate”(vazuta ca o falsa binecuvintare) a furat totul si ne-a dus in alta directie… 

3. Decolonizeaza Evanghelie; europenii au exportat Evanghelia in Africa si au importat de acolo aur, diamante…au luat tot si au plecat. Misionarismul crestin a adus cu el si licenta de rasism in Africa de Sud cit si-n sudul Americii. Si acesta este unul din lucruile pe care in timpul postmodern il vedem destul de accentuat. Rasismul este unul din motivele care lovesc in acceptarea credintei crestina si a inlaturat misionarismul. Evanghelia adevarata este in momentul aceasta peste  tot, inainteaza latent cu toata impotrivirea politica si a aranjamentelor diplomatice.

4. Pune biserica in centrul comunitatii; Biserica si nu spectacolul saptamanal care gidila lideri religiosi si n-are impact in comunitate; Biserica si nu extra intalniri religioase fara nici o autoritate si responsabilitate; Biserica si nu o mie si una de modalitati prin care raspindim ceva informatie crestina si influenta. Biserica cea neinfrinta de portile locuintei mortilor.

5. Prezinta o filosofie de dezvoltare; nu e deajuns sa fi putin incantant in a face o diferenta trebuie sa posezi si sa dezvolti o filosofie de lucrare care sustine nevoile spirituale si materiale ale celor din jur. Perkins a vrut sa accentueze aici nevoia unei dezvoltari comunitare pe baza unui plan operational de inaintare. Pentru el acest plan trebuie sa contina cei 3 R: Relocare, Reconciliere si Redistribuire. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: