Publicat de: artzar | Noiembrie 7, 2007

12 greseli in misiunea crestina…

Ralph D Winter cunoscut pentru implicarea sa in sustinerea misiunilor crestine a fost principalul vorbitor al conferintei de misiologie organizata de Asian Society of Missiology. Conferinta s-a desfasutat weekendul trecut la Bangkok.

Mesajul sau  a adus scos in evidenta 12 greseli pe care agentiile misionare crestine din Occident l-e au comis in istoria moderna. Parcurgerea acestora a dorit sa ii ajute pe participanti ce sa nu mai faca in viitor…

Iata care sunt: 

1. The Mistake of Starting Bible Schools, Not Universities

2. The Mistake of Only “Salvation in Heaven,” not “Kingdom on Earth”

3. The Mistake of Congregations Sending Missionaries, Not Using Mission Agencies

4. The Mistake of Whole Congregations in Direct Involvement, Not Professional Missions.

5. The Mistake of Insisting that Devout Followers of Jesus Call Themselves “Christians” and Identify with the Western Church

6. The Mistake of Sending Only Money, Not Missionaries

7. The Mistake of Sending Short-Termers, Not Long-Termers

8. The Mistake of Not Understanding Business in Mission and Mission in Business

9. The Mistake of Healing the Sick, Not Eradicating Disease Germs

10. The Mistake of Thinking “Peace” Not “War”

11. The Mistake of Assuming Science Is a Foe Not a Friend

12. The Mistake of An Evangelism That is Not Validated and Empowered by Social Transformation 

sunt multe de comentat, am ceva idei, dar nu am timp…saptamana asta sunt implicat in lansarea unor produse noi la compania unde lucrez si asta imi solicita mai multe ore decit de obicei…

anyway, dar daca apar ceva discutii imi fac eu loc in pauze…

Reclame

Responses

 1. Salut Artzar,

  Ma bucur sa observ ca esti putin ocupat 🙂

  Sunt foarte surprins fata de urmatoarele puncte 1, 3, 4, 7 care cred ca sunt lipsite de echilibru si adevar.

  Celelalte puncte sunt adevarate insa trebuie sa ne asiguram ca nu alegem extremele acestora. Pentru fiecare Biserica Crestina este important ca liderul acesteia sa prezinte echilibru mesajuleui si eficienta acestuia in fiecare aspect al societatii in care traim.

  Cu stima si respct, Cosmin Pascu

 2. Salut Cosmin,
  Da, si eu ca toata lumea, cind nu sunt liber, muncesc…adica in timpul meu ocupat muncesc, in timpul liber, bloguiesc si alte cele…
  Si eu am fost surpins de aceste puncte mai ales ca recent citeam tot felul de articole in legatura cu evaluarea lucrarii pe care si-a facut-o Bill Hybels de la Willow Creek. Ceva vreme in urma citeam o carte in care se spune de faptul ca mai toate experimentele nereusite ale americanilor(mai multe domenii, inclusiv religios) acestia le-au exportat. Ca e adevarat sau nu ramane si aici de discutat…
  Cred ca dr Ralph Winter a privit totul pe fereastra eficientei…dar la un moment dat eficienta cred ca sugruma nazuinta Duhului Sfint…si uite asa ajungem sa vorbim mai des de strategie decit de sfintenie…care e mai importanta? cred ca sfintenia, dar nici strategia nu-i de lepadat…

 3. Acum depinde si de ce a vrut sa spuna prin Agentii de Misiune. Uneori, si stiu si cazul unei familii din Romania, sunt trimisi misionari intr-un loc foarte nou unde nu pot beneficia de sustinerea bisericii(si aici nu ma refer la cea in rugaciuni si materiala), si pur si simplu clacheaza. O „agentie misionara” poate oferi un training cultural, o echipa in care sa faci misiune, trimiterea unor echipe de misiune pe termen scurt care pot incuraja misionarul care sta acolo pe termen lung.

 4. ps. sunt alte chestii cu care nu sunt de acord
  5, 9, 12

 5. Da, ai dreptate. Trebuie sa ne aiguram ca atat sfintenia cat si strategia folosita sunt bine inchegate in bazele principale ale Cuvantului lui Dumnezeu.

  Bill Hybles are si cateva pozitive in lucrarea acestuia insa ceea ce este important este adaptarea acestora intr-un context neamerican.

  Strategia folosita de Americani este de a transfera anumite strategii dintr-o cultura intr-alta fara a adapta sau contextualiza implicatiile acestora.

  ‘Celebration of Hope’, care va avea loc anul viitor in Belfast, si care este condusa de Franklin Graham (Fiul lui Billy Graham). Strategia folosita de acestia este lipsita de adaptare si contextualizare.

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

 6. Salut everystudent,
  prin jurul meu vad destul de multe biserici canadiene care sustin misionari prin agentii de misiune. am participat recent la o prezentare a unor misionari in Boro, Africa. Frumos interesant si efiecent. Biserica a aflat ce se intimpla, ei au primit sustinere in continuare, iar Boro va continua sa aiba in comunitatea ei ajutor din partea crestinilor.

 7. Salut Cosmin,
  apropo de Franklin Graham; vine in Romania la anul; la fel si Luis Palau. stim ca orice natiune are nevoie de Evanghelie. ceea ce ma intreb este daca manifestari publice precum cele promovate de Graham sau Palau vor avea impactul dorit in rindul celor care nu merg la Biserica. Sau vom avea stadioanele pline iar de pocaiti si „misiunile staine” vor raporta zeci de mii de oameni care au participat la cruciada de evanghelizare? mai sunt eficiente in contextul romanesc astfel de megamanifestari? asta ma intreb…
  cele bune si vesnice,
  artzar

 8. Astfel de intalniri vor atrage tot feluri de oameni. Pentru mine cel mai dificil este ceea ce se intampla dupa astfel de evenimente.

  M-am intalnit in Bucuresti cu cei care organizeaza Festivalul lui Luis Palau, iar in Beflast cu cei care organizeaza evenimentul lui Franklin Graham. Cred ca este o initiativa buna insa doar atunci cand aceasta este contextualizata contextului romanesc.

  Ucenicia este o alta disciplina care inloc sa contribuie la aceasta lucrare, ea devine un pericol pentru aceasta si asta datorita faptului ca cursurile de ucenicie nu sunt adaptate contextului prezentat mai sus.

  Cu stima si respect, Cosmin


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: