Publicat de: artzar | Noiembrie 18, 2007

bee dar nu de bine…

cind ma pregateam sa scriu ceva despre noul desen animat(Bee) care are erau drept erou o albina(jocea lui Seinfeld) am gasit altceva interesant cu privire la micile vietati…

bees.jpgApicultorii din peste 35 de state americane au fost nevoiti sa priveasca cum stupurile lor de albine sunt diminuate, decimate. Cele mai mari pierderi raportate pe stup au fost de 90%.

Numita Colony Collapse Disorder (CCD), aduce pierderi pe peste $14.6 bilioane dolari in industria produselor din miere de albine, a treia industrie ,ca putere, din domeniul alimentar in SUA. Pierderi similare in cursul acestui an au fost semnalate in Canada, Noua Zeelanda si citeva state europene.

De-alungul Statelor Unite albinele au parasit stupii lasind in urma doar regina stupului si trintorii. Acest fenoment al abandonului este neobisnuit pentru coloniile de albine.Cercetind albinele gasite moarte in anumite zone nu s-a putut spune ca au fost infestate toate cu un anumit virus, desi exista anumite dovezi in aceasta directie. Cert este ca sistemul lor imunitar a fost compromis.

Un grup de la Columbia State University a inceput sa analizeze toate datele existente in acest caz si se afla in prezent in mijlocul unui imens puzzle de informatii. Cercetatorii se concentreaza asupra factorilor genetici pentru a gasi un raspuns. “Genomul albinelor abia a fost completat” a declarat Diana Cox-Foster, profesor la Penn State University. Asta inseamna ca in prezent geneticienii au capacitatea de separa AND-ul albinelor de ADN-ul altor forme de viata, inclusiv virusi.

Studiul realizat de cei de la The Columbia University mentioneaza ca fiecare exemplat de stup suspectat de a avea CCD a avut urme dintr-o virus numit Israeli Acute Paralysis Virus (IAPV). Insa cercetatorii, chiar si cei de la Columbia, sunt de parere ca factorii care au dus la slabirea sistemului imunitar la albine sunt mai multi si ar putea include: pesticide, malnutritia si chiar transportarea stupilor de la un loc la altul. Cele mai timpurii forme ale CCD au fost remarcate in 2004 la 2 ani dupa ce SUA a aprobat importarea stupilor de albine din Australia. Fiecare albina bolnava poate purta forme de virusi. Virusul IAPV este vazut pina acum ca ultimul sensor care cauzeaza colapsul stupurilor de albine . Doua din patru mostre din mierea importata din China au raspuns pozitiv la testele facute.

Dincolo de toate si alte cauze, biologice sau care il au pe om la origine, par sa contribuie a acest ciudat fenomen de disparitie a stupurilor de albine. 

Anunțuri

Responses

  1. Tot în Revista ”Strigătul de la Miezul Nopţii”, din august 2007 am citit despre “…moartea misterioasă a albinelor din Statele Unite, fenomen care poate fi acum observat şi în Europa, în special în Elvetia, Germania, Franta şi Spania…” fenomen ce poate fi pus pe seama schimbărilor climaterice despre care Biblia vorbeşte clar, ca fiind semne ale vremurilor din urmă. În articol se mai spune (scriu pentru cei care nu au la îndemână revista) „… se poate observa cum, la nivel mondial dispar şi alte tipuri de insecte care îndeplinesc rolul de polenizare a plantelor. Aceste fenomene sunt foarte îngrijorătoare pentru ca moartea fulgerătoare a albinelor poate pune serios în pericol hrana omenirii, deoarece aproximativ 90 de soiuri de fructe şi legume, precum şi o mare parte a nutreţului sunt polenizate în principal de albine. Aproximativ o treime din hrana oamenilor este dependentă direct sau indirect de albinele producatoare de miere. Albert Einstein a avertizat: ”În momentul în care albina va dispărea de pe pământ, omul va mai avea de trăit patru ani”.

  2. multumesc Lia despre update. citatul lui Einstein chiar nu-l stiam…

  3. Pace frate Emi.
    Citatul este chiar din revistă. Mi s-a parut foarte interesant.
    Îmi place blogul. Domnul sa vă binecuvinteze.

  4. multumesc Lia,
    incerc doar sa nu ma ofilesc si sa respir…restul pune Dumnezeu…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: