Publicat de: artzar | Noiembrie 23, 2007

cum sa ascult un mesaj plictisitor…

Zilele trecute Doru, zicea pe blogul sau ca biserica trebuie sa intevina de la amvon pentru a schimba ceva. Corect, dar la cite amvoane exista prea putine schimbari totusi (decit de amvoane si uneori intre amvoane…ia tu amvonul meu, eu il iau pe al tau, s.a.m.d.) Cred ca trebuie sa existe ceva mai mult decit un amvon…n-am nimic cu saracul obiect dar il consider depasit sau am o perceptie deformata pentru ca prea l-am vazut folosit mai mult pe post de baricada sau tribuna electorala decit instrument de comunicare a adevarului…

am spus-o si o repet…e timpul ca amvoanele sa fie mutate din incaperi frumoase pe trotuare, in statii de masina si tramvai, in piete publice…atunci sa ne asteptam la schimbare… 

oricum, in amintirea prea tinerilor mei parteneri de banci de biserica care colorau uneori si cascau la mesaje transmise in ritm de “ Noapte buna copii” am scris citeva sugestii.

Cum sa asculti un mesaj atunci cind simti ca te plictisesti. As pleca de la un sfat intelept dat de o persoana speciala, Isus Cristos: “Fii atenti cum asculti” (Luca 18.8) Iata citeva directii care te pot ajuta si-ti pot oferi un avantaj cind esti expus unui mesaj plictisitor sau nu:

1. Pregateste-te sa asculti nu doar din curiozitate ci cu o dorinta sincera, pentru a fi informat si de a cunoaste ce trebuie sa faci. Urechilor le place sa fie gadilate amabil si subtil dar inima este cea care trebuie sa fie transformata. Mesajul trebuie sa-l intelegi cu mintea si sa-l traiesti din inima si sa-l accepti prin credinta.

2. Acorda respect cuvintelor care sunt citite din Cuvintul lui Dumnezeu, Biblia. Cind un suveran pamintesc rosteste o proclamatie toata audienta ia aminte si il asculta indiferent daca proclamatia este exprimata stingaci. Se cuvine sa manifestam reverenta inaintea cuvintelor transmise de Dumnezeu omului.

3. Nu incerca sa razi de cel care rosteste mesajul. Fariseii rideau de Isus Cristos pentru ca era doar fiul timplarului, dar oamenii simplii vedeau valoare unor cuvinte pe care nu le mai exprimase nimeni pina la el in modul acela…Nu trage in pianist…lasa-l acolo unde este, cu defecte cu tot…pe El il va evalua altcineva. Stii cine te evalueaza pe tine?

4. Ai grija sa nu depinzi prea mult de cel care transmite mesajul. Gindeste asupra a ceea ce spune, verifica. Cred ca ascultarea mai multor comunicatori pot fi eficienta pentru tine. Nu te limita doar la unul, chiar daca iti place.

5. Realizeaza conexiuni particulare in timpul in care asculti mesajul. Gindeste-te ce ofera el mintii tale, ce iti confirma sau infirma din exprintele avute pina in present. Fii activ si nu lasa ca plictiseala sa se instaleze…gindeste-te la cum ai spune tu altora daca ai vorbi cu cineva in acel moment.

6. Incearca sa notezi sau sa memorezi. Asta iti va mentine atentia treaza.

7. Roaga-te pentru timpul pe care urmeaza sa-l petreci in audienta. Roaga-te pentru cel care va comunica cit si pentru ce va comunica. Apostolul Pavel, un excelent scriitor si cred ca si orator a avut nevoie de o asemena sustinere (Eph. 6:19-20).  

Reclame

Responses

  1. Prima dată trebuie să afli dacă există două daruri: cel al predicării și cel al hărniciei… Nu cred că trebuie să-mi pun scobitoare între pleoapre pentru că este pus să predice cineva care n-are darul ăsta sau cineva care nu s-a pregătit… Așa mai bine luăm Biblia și citim din ea, și e mai interesant…

  2. Salut Erick,
    Nu ma gindesc sa-i scuz pe cei care ocupa pozitii fara sa aiba dar, pricepere si chemare…ma gindesc cum sa cistig ceva din nimic…cum sa transform 0 in 1…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: