Publicat de: artzar | Decembrie 1, 2007

tipuri de crestini, 5…

Un alt fel de sondaj, folosit si comandat de publicatia Leadership Journal identifica 5 tipuri de crestini…5 soiuri care nu au neaparat marca confesionala ci mai mult inclina spre delimitari de practica religioasa…

Criteriile de punctare sau departajare au cuprins: frecventarea intalnirilor la biserica, citirea Bibliei, elemente primare de teologie. In urma analizarii raspunsurilor cele 5 tipuri de crestini sunt: Activ (19 procente) – Acestia cred ca manturiea vine prin Isus Cristos, merg regulat la biserica, citesc Biblia si sunt in mare parte lideri religiosi. Investesc timp in devenirea spirituala personala. Se simt obligati sa impartaseasca si altora credinta lor.  

Profesional (20 procente) – Cred ca manturiea vine prin Isus Cristos si se axeaza pe dezvoltarea unei relatii cu Dumenzeu si Isus Cristos. Au aceleasi crezuri ca si crestinii activi dar difera prin practica. Mai putini implicati in Biserica dar sunt sirguinciosi in a citi Biblia si a impartasi credinta lor.

Liturgic (16 procente) – in mod predominant din rindurile catolicilor sau luteranilor. Merg regulat la biserica sunt active in a sluji in biserica si sunt implicati in comunitate. Respecta autoritatea lasata in biserica.

Privat (24 procente) – Cuprinde cel mai mare si mai tanar segment de crestini. Cred in Dumnezeu si fac tot felul de lucruri bune. Poseda Biblia dar o citesc mai rar. Interesul spiritual este manifeastat inafara unui context bisericesc. O treime din ei merg la biserica. Aproape nici unul nu este lider de biserica.

Cultural (21 procente) – Arata un scazut interes religios sau atitudini religioase. Sunt constienti de existenta lui Dumnezeu dar nu prea au legatura personala cu acesta. Nu-l considera pe Isus Cristos necesar pentru mantuire. Cred ca Dumenzeu are mai multe modalitati de a fi multumit, favorizind intr-un fel teologia universalista.

Bun…ce inseamna asta pentru biserica?

La o prima impresie tipul „Activ” seamana cu ceea ce Barna identifica in cartea(„Revolution”) sa tipul de crestin „Revolutionar”. Pe linga asta Barna mai spunea si faptul ca americanii au deslipit credinta de mersul la biserica. Astfel 84% din americani se considera crestini dar numai 40% merg la biserica in mod regulat.

Punind unele peste altele datele adunate vedem, cit matematica ne ajuta, ca asa este cam 40 % merg la biserica; acestia fiind distribuiti in studiul de la “Leadership” in 19 procente Activ, 16 procente Liturgic—ambele tipuri merg frecvent la biserica—plus inca 5 din celelate tipuri.

Ce se poate face pentru cei 60%? O intrebare care ramane…si solutiile arata cit de lideri sunt „liderii” de prin biserici… 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: