Publicat de: artzar | Decembrie 3, 2007

„G” puncte pentru lideri…

in toate domeniile e nevoie de conducatori, de oameni priceputi sa instrumenteze situatii pentru a creea evenimente.contestarea liderilor este si ea prezenta peste tot. fie ei lideri trecuti sau prezenti.

mi-a „picat” in mana o culegere de eseuri adresate liderilor si m-am oprit in cele din urma asupra unui care imi fusese recomandat.

ce-am invatat de acolo?

a. Un leader bun are un caracter exemplar. Asta este ceva de maxima importanta – un leader trebuie sa fie credibil si de incredere pentru a putea conduce pe altii. Leaderul trebuie sa-si traiasca viata cu cinste si integritate. Un leader bun face ce spune si prin asta isi castiga dreptul de a-si lua raspunderea pentru altii. Adevarata autoritate provine din respectul fata de caracterul bun si corectitudinea persoanei care conduce. In struturi religioase unii primesc pozitia de conducere darn u au autoritatea de a conduce. Daca pozitia ti-e data de vot sau si mai rau prin aranjamente “fratesti”, autoritatea trebuie sa ti-o cistigi

b. Un leader bun este entuziasmat de ceea ce are de facut. Oamenii vor raspunde in mod mai deschis unui om pasionat si dedicat. Leaderii trebuie sa fie capabili sa functioneze ca o sursa de inspiratie si ca factor de motivare pentru actiune si cauza. Acest fel de leader nu se va teme sa-si suflece manecile si sa lucreze alaturi de ceilalti. Daca unii obosesc sa tot ii motiveze pe cei aflati in jurul lor, pe motiv ca “v-am zis o data si gata”, persoanele acestea trebuei sa se gindeasca daca vor sa ramana lideri sau nu…

c. Un leader bun este increzator. Pentru a conduce si a stabili directii, leaderul trebuie sa apara sigur pe sine ca om si in menirea si chemarea pe care o are. Un astfel de om le inspira incredere si celorlalti pentru atingerea obiectivelor propuse si ii inspira pe colaboratori ca sa faca eforturile cele mai mari ca membri ai echipei.

d. Un leader trebuie sa actioneze si sa functioneze intr-un mod ordonat si orientat catre scop si in situatii marcate de incertitudine. Oamenii se uita la leader in timpuri de nesiguranta si in conditii neobisnuite si gasesc sprijin si siguranta,atunci cand leaderul intruchipeaza incredere si o conduita pozitiva.

e. Leaderii buni sunt toleranti fata de ambiguitate si raman calmi, linistiti si statornici fata de scopurile de baza. Furtunile, emotiile si crizele vin si se duc, iar un bun leader le considera pe toate acestea ca o parte a calatoriei si nu isi pierde niciodata cumpatul.

f. Un leader bun este in stare atat sa se concentreze asupra scopului principal cat si sa gandeasca analitic. Un bun leader nu numai ca vede situatia ca un intreg, dar este la fel de bine in stare si sa o imparta in bucati pentru o inspectie mai apropiata si mai profunda. El nu numai ca are in viziunea sa scopul dar reuseste si sa-l divizeze in pasi care pot fi bine administrati.

g. Un bun leader este dedicat excelentei. Sa fii al doilea dintre cei buni nu te duce spre reusita, decit daca iti propui locul 2. Daca care lider vrea sa fie pe locul 2? Leaderul bun nu numai ca mentine standardele cele mai inalte dar este si activ in ridicarea stachetei pentru a obtine excelenta in toate domeniile. 

Unele caracteristici pot fi prezente in mod natural in personalitatea unui leader. Totusi, fiecare dintre aceste caracteristici poate fi deasemenea dezvoltata si intarita.  

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: