Publicat de: artzar | Decembrie 6, 2007

Jos cu Hannukah!

hannuka.jpgCum s-ar spune la margine de Bucuresti, Christopher Hitchens a comis-o din nou.

Dorind probabil sa se arate rational de impartial si ca el are ce are cu toate sistemele religioase nu doar cu cel crestin, in plina celebrare a Sarbatorii Luminilor el striga:Jos cu Hannukah! 

Potrivit gindirii sale celebrarea acestei sarbatori(care rememoreaza victoria evreilor asupra grecilor) are la baza triumful religiei(evreii) asupra ratiunii, artei si frumusetii(grecii). 

Adevarul este ca si mie, Antiohus Epifanus, mi se pare un bun exponent al rationalistilor. Sa nu uitam ca el a profanat locul de inchinare al evreilor jertfind un porc (animal necurat la evrei, mascota de craciun la romani) pe altar si si-a ridicat o statuie chiar in locasul de inchinare (asta da cultura artei, tovarasi…)

Incercind o lectie de istorie simplificata, pentru Hitchens(aici e articolul sau),  nu conteaza faptul ca grecii le-a cerut evreilor sa nu mai fie evrei, sa renunte la identitatea lor. Nu conteaza ca grecii au incercat sa-i ucida pe evrei iar acestia doar s-au aparat si in cele din urma au invins… 

In cadrul interpretarii traditonale a sarbatorii, evreii nu se bucura ca au invins o natiune sau au triumfat asupra culturii si rationalismului. Ei se bucura de faptul ca au confirmat o credinta intr-un singur Dumnezeu, fata de ceea ce li se impunea, o religie politesta in Zeus & Company.

Istoria ne ajuta sa intelegem chiar mai mult. Intr-un fel aparitia Septuagintei arata si faptul ca evreii au recunoscut limba artei si au inteles trendul cultural al vremii. Si apar mai multe intersectii didactice pe care nu le voi aminti. Ma asteptam de la Christopher Hitchens  la o paralela serioasa a celor doua sisteme de invatamint, cu plusuri, minusuri si interferente.

Cineva definea deosebirile dintre cultura greaca si cea evreiasca in felul acesta: Sex si desertaciune contra Dumnezeu si copii. Intr-un fel contrastul este vizibil si actual si astazi: religia trupului contra religia sufletului. E mai important trupul meu sau sufletul meu? Tin regim sa arat bine dar ucid nou nascuti si iau Oscar European cu asta.

Sarbatoare dupa macel esta o tenta groteasca prin care Hitchens incearca sa umbreasca intelsul sarbatorilor evreiesti desi aparent are dreptate daca ar fi sa te uiti si la alte 2 sarbatori evreisti, Paste si Purim. Evreii mereu s-au bucurat cind au invins si au plins cind au mancat bataie. Au inteles victoria ca un merit al Divinitatii si infringerea ca un semn al departarii de Dumenzeu.

Asa ca Domnu’ Hitchens, daca permiteti: lumina lumineaza in intuneric si intunericul n-a biruit-o. Asta e principal in Hannukah.  

PS

Sper ca Hitchens sa nu atace acum si islamul. Ca a vazut ce fac baietii astia pentru un ursuslet de plush… si nu stiu daca invatatii ateii au semnat vreo iertaciune in fata musulmanilor cum facura invatatii crestini in cadrul metodelor neconventionale de evanghelizare.  

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: