Publicat de: artzar | Decembrie 18, 2007

cit ajuta programele umanitare?

Am citit din nou despre misiunile umanitare…despre ce se cistiga…despre ce se pierde…despre plusuri, despre minusuri…se spunea ca aproximativ 65% din suma donata pentru ajutorare se consuma in infrastructura proiectului… 

Anul acesta cunoscutul (si ca filantrop) Bill Gates a contribuit cu $8.5 bilioane la un program care nu se stie daca a facut bine sau rau celor care au beneficiat de el? Si poate cati altii ca el; au investit bani seriosi in programe umanitare pentru sanatate dar ale caror rezultate nu se pot vedea. 

LA Times completa tabloul cu alte nunate de gri…se investesc bani  multi in tablete si vaccinuri AntiSIDA, ignorindu-se saracia si igiena precara a beneficiarilor.  

In Africa multi locuitori au primit din partea Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis, and Malaria, pastile anti-SIDA dar pacientii le-au vomitat din cauza faptului ca le era foame. In aceiasi regiune mamele privesc cum copii lor mor in spitale pentru ca nu pot fi ajutati cu tuburi de oxygen care costa doar 35 de dolari americani.

Ingrijorarea continua si pe alte directii. In primul rind Global Fund a redus personalul sau specializat, inlocuind multi medici si asistenti bine pregatiti cu personal inferior professional. In Rwanda, de exemplu, Global Fund a platit pina acum asistentele cu $175 pina la $200 pe luna. In present o asistenta incaseaza $50 pina la $100 lunar.

In al doilea rind concentrarea pe tratarea unor maladii si boli s-a facut in detrimentul atentie acordate nutritiei, hranei si trasportului pacientilor. Exista clinici ambulante dar multi intre cei in nevoie merg cite 9 ore pe jos pentru a ajunge la clinica. O asistenta a declarat ca are hrana doar pentru 4 din cei 5 pacienti ai ei. Se pare ca se moare de foame, la fel cum se moare si de SIDA.  

In al treilea rind actualele programele actuale nu acora o atentie cuvenita raspindirii altor boli in tipul in care sunt tratate anumite maladii.  

La o astfel de situatiei Michel Kazatchkine, director al Global Fund, a spus ca organizatia sa nu poate rezolva problemele tutror oamenilor. Si asta e adevarat. De aceea este nevoie de un efort concertat, unit, al mai multor programe care sa ajute la supravietuirea daca nu chiar la imbunatatirea conditiilor de tratament si hrana a locuitorilor din zonele defavorizate. 

Victime colaterale…vor spune altii, iar la intrebarea de ce sunt atitea probleme cu saracia si bolile in Africa cei mai multi spun ca cei de acolo sunt puturosi si nu fac nimic…oare asa o fi…nu cumva anumite regiuni par mai mult un poligon de incercari? Am vazut acum 2 ani un film bun despre aceasta tema…dur dar bun… The Constant Gardener…chiar te pune pe ginduri… 

dar nu trebuie sa te paralizeze din a face ceva pentru cei in nevoie…aici nu mai e vorba nici de ce religie, nici de ce educatie sau venit ai…aici e vorba de a fi om linga semenii tai… 

de Sarbatori… cand iti umpli cosul cu mancare sau privesti sadisfacut la masa plina, gindeste-te la cei ce nu au sau la cel care tocmai a murit de foame…  

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: