Publicat de: artzar | Decembrie 25, 2007

sarko americanu’

Craciunul a adus ceva nou Frantei. Presedintele Nicolas Sarkozy a spart unul din taboo-rile societatii franceze, solicitand public implicarea activa a Bisericii in viata publica.

El apare aici din nou suspect de “american” in postura sa de presedinte al unei tari, Franta, care a bravat mereu pe mostenirea ei republicana si independenta gandirii sau mai correct spus pe nedependenta de parerea Bisericii. 

Predesintele de doua ori divortat al Frantei, parea pina acum mai mult un “catolic cultural”(ca tot este la moda expresia, multumim dl. Dawkins). In vizita pe care a intreprins-o saptamana trecuta la Vatican, acesta a declarat ca radacinile Frantei sunt crestine si este nevoie ca Biserica Catolica sa aiba un rol mai activ in viata publica, credinta fiind cea care ajuta la descoperirea scopului vietii

Presa franceza nu putea rata momentul si in editia de simbata a cunoscutului Le Monde este prezentata o caricatura in care Sarkozy este imbracat ca un preot, in fundal este presedintele SUA, George Bush, tinand un steag american in mana si soptindu-I Papei: “Tipul asta imi fura meseria”.

Cotidianul L’Humanite(communist, nu?) considera ca presedintele Frantei s-a dus inaintea SuveranuluI Pntif si a plecat capul precum un baiat de biserica abandonind toate avantajele pozitiei sale si plasind statul sau de catholic mai presus de pozitia de lider al unui stat secular. 

In cuvantarea ce a urmat primirii unui titlu canonic, titlu care se acorda liderilor Frantei incepind din secolul al XVII-lea, Sarkozy a facut deseori referiri la istoria crestina a Frantei atingind in felul acesta si faptul ca predecesorul sau nu a dorit mentionarea radacinilor crestine in Constitutia Europeana. El i-a inmanat Papei Benedict  o copie a cartii sale aparute in 2004 „The Republic, Religions and Hope” in care a mentionat pentru prima data legaturi intre credinta si arena politica a Frantei.  

„Sarko Americanul” – aceasta este porecla pe care si-a dobindit-o presedintele Frantei din cauza vedereilor sale proamericane. „Trebuie sa vedem problema din doua puncte de vedere – acceptind radacinile crestine ale Frantei – asta ne va ajuta sa ne protejam de secularism. Apoi noi nu dorim sa schimbat legea separatiei Bisericii de stat. Franta nu doreste asta, iar Biserica nici atat.”

Sarkozy a spus ca Franta are nevoie de catolici convinsi care a nu se teama sa-si spuna parerea si sa arate ceea ce ei cred.. Asta a fost insa vazut mai mult ca o atragere a crestinilor pentru a sustine masurie sale politice. (apar aici din nou lastarii “modelului american”…)  „Franta este ostila implicarii religiei in politica,” a declarat Olivier Roy,expert in studiul secularismului si al religiei, in special a islamului.  

Simtind parca ca ceva sta sa apara in Franta au aparut si miscari media in vederea sustinereii unei redeveniri spirituale a Frantei. 

demersurile presedintelui francez, coloborate cu actiuni ale parlamentarilor englezi, cu decizii ale municipalitatilor germane , olandeze, elevetiene…mie imi arata si altceva… sa fie vorba de o reduta in fata “valului” islamic?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: