blogosfera iraniana…

Au trecut aproape 30 de ani de la revolutia islamica din Iran. Atunci s-a dorit a fi un punct de cotitura in istoria natiunii iraniene, unul care sa aduca multe schimbari in bine. Dar iranienii sub 30 de ani (care constituie mai bine de 70% din populatia Iraniana) nu se arata atit de atasati de guvernul Islamic cum a fost generatia precedenta.  

Ei au crescut intr-un sistem care le-a impus multe restrictii si regului, uneori aplicate fortat. Un numar din ce in ce mai mare vorbesc acum despre schimbarea sistemului de guvernamant.  

Cel mai bun mediu pentru a-ti face auzite opiniile si a promova schimbarea este si aici internetul. Blogosfera iraniana a devenit un mediu al disidentei. 

Cindva in toamna anului 2001 un tinar journalist Iranian a creeat primul blog in limba farsi – dialect respindit in Iran. Astazi blogurile in dialectul farsi sunt foarte raspindite putand fi comparate cu cele in limbile spaniola, chineza, rusa sau italiana. Un sondaj din 2004 indica prezenta a peste 64 000 de bloguri in limba farsi. Cele mai multe intretinute din Iran. In acelasi timp in Iraq de exemplu, erau inregistrate doar 50 de blog-uri. 

Blogurile iraniene acopera suprafata variate de subiecte, topic-uri, dar majoritatea folosesc acest mediu pentru a-si prezenta opiniile intr-un mod necenzurat.Faptul este interesant cu atit mai mult cu cit in iran, spre deosebitre de tarile vestice, opozitia nu are dreptul liber de a-si spuna opiniile. Cumva toti acesti bloggari isi risca chiar libertatea. In acelsi timp permisivitatea guvernului poate sa insemna si posibilitatea mai usoara de a controla. 

In ultimii 10 ani regimul Islamic a inchis peste 100 de publicatii, 41 din ele fiind cu aparite zilnica si au trimis in penitenciare un numar important de jurnalisti. 

Contrastind cu situatia prezenta Ayatollah Khomeini a declarat in 1978: “In statul Islamic Iranian, media are libertate de a exprima relaitatea si evenimentele iar oamenii au libertatea de a infiinta ce partid politic doresc ei.” (Paese Sera, November 2, 1978). 

In 2003, Iran a devenit prima tara care a inchis un blogger. Dupa aceasta au fost arestati si altii. 

Autor: artzar

om intre pamint si Cer

Lasă un comentariu