Publicat de: artzar | Decembrie 30, 2007

IQ stim, EQ cunoastem, dar SQ..?

Cand vrei sa faci diferente intre oameni iti alegi citeva repere…inaltime, educatie, culoarea parului, numarul de cont, masina, zimbetul etc. Cind vrem sa ne deosebim de cineva avem destule coordoante.

Unora le place foarte mult sa se laude, nu cu diplomele lor si nici cu cine au dat mana in anul care a trecut, ci cu IQ lor…”…peste suta frate…!”

Cand vine vorba despre capacitati legate de creierul nostru  scoatem din garderoba parerilor bune, coeficientul de inteligenta. Celebrul IQ. Un numar ridicat in dreptul IQ-ului este intotdeauna asociat cu posibilitatea de a avea succes in viata.  

In anii 1990 pshihologul Daniel Goleman a popularizat conceptul de EO, Inteligenta Emotionala, si a incercat sa provoace IQ intrebindu-se, intrebindu-ne: „ce conteza mai mut decit IQ?” Raspunsul bineinteles era EQ, Emotional Quotient. El include in inteligenta emotionala lucruri compexe precum: aptitudini care presupun controlarea impulsurilor, automotivare, empatie, comptetenta in relatii interpersonale, s.a.m.d. 

Noul domeniu si poate neexplorat indeajuns care starneste mirajul specialistilor in domeniu, si nu doar al lor, este insa SQ, Spiritual Quotient. Inteligenta care implica intelegerea sensului vietii si a valorilor eterne. Cu toate astea nivelul de inteligenta spirituala nu este chair asa de nou. Apostolul Pavel, spunea intr-o scrisoare pastorala adresata Corintenilor: “Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu, cãci, pentru el, sunt o nebunie; si nici nu le poate întelege, pentru cã trebuiesc judecate duhovniceste. Omul duhovnicesc, dimpotrivã, poate sã judece totul, si el însusi nu poate fi judecat de nimeni. Cãci „cine a cunoscut gândul Domnului, ca sã-I poatã da învãtãturã?” Noi însã avem gândul lui Hristos.(1 Cor.2:14-16) 

Omul poata avea abilitati si talente naturale, dar pentru a afla scopul existentei terestre, pentru a invata lectiile importante in viata, avem nevoie de implicarea exterioara a lui Dumnezeu. Intr-un mod profund umanist noi dorim sa decidem ce e bine si ce e rau, fara a-L include pe Dumnezeu in treburile noastre. Dar departe de Dumnezeu omul va repeta mereu greseala lui Adam si a Evei, greseala in gandire si in apreciere a reperului care trebuie sa-ti coordoneze actiunile. Dumnezeu a avut un scop mai inalt pentru om decit de a-l limita la o existenta temporara pe Pamant. Insuflandu-ne duh de viata, El a imortalizat existenta sufletului nostru si doreste ca in existenta temporar-terestra sa intelgem ca traim vesnic. Fie alaturi de El, fie departe de El intr-o stare econforma initiativei Sale dar justificata potrivit alegerilor noastre. 

Ca oameni cred ca putem sa ne atingem intregul potential atunci cind EQ, IQ si SQ functioneaza toate impreuna. Intelegind si acceptind ceea ce Dumnezeu a  stabilit pentru fiecare nu vom face altceva decit sa exersam practicarea prezentei lui Dumnezeu in fiecare zi asa cum Adam, la inceput, era obisnuit sa faca.  

Nu ti s-a urat de rau? Am experimentat indepartarea de El si am vazut ce inseamana.  De ce sa nu experimentez si apropierea de El intr-un mod personal? Sa nu las pe nimeni sa gindeasca in dreptul meu, sa nu decida in dreptul meu, pentru ca de ceea ce mie mi s-a incredintat, raspund personal. 

Care ste SQ tau? Incepe din prima zi a anului sa ti-l evaluezi si folosete inima, mintea, gindirea, vointa, pentru a merge intr-o directie buna.  

Reclame

Responses

  1. Foarte interesanta paralela: IQ, EQ si SQ ! 🙂 O sa ma gandesc la asta.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: