Publicat de: artzar | Decembrie 31, 2007

atinge tinta!

In cartea ei, „Unstoppable”, Cynthia Kersey scrie ca un psiholog de seama a intrebat 3000 de persoane: „Pentru ce scop traiesti?”. Un procent uimitor de ridicat, 94% au raspuns ca ei nu au un scop definit pentru care traiesc- 94%! Cum sa ne miram atunci ca exista atat de multi oameni nefericiti in lume azi? Poti sa traiesti fara un scop major- si sa ingrosi rindurile celor 94% – si viata ta sa fie colorata in nuatele ingrijorarii, grijilor si a altor fobii distructive pentru fiinta umana.

Cu fiecare pas pe calea noastra, noi dorim sa alegem activitati care sprijina mai mult cea ce vrem sa facem cu vietile noastre si sa realizam cu/in ele. Pentru a face asta, trebuie sa fim perfect lamuriti cu scopurile pe terman scurt si cele pe termen lung. O intrebare generala pe care trebuie s-o punem adesea este: “Utilizez eu timpul in modul cel mai bun, cel mai adecvat pentru a-mi atinge telurile?” Sau “care este cel mai important scop pentru mine?”

Cei care nu au un scop central al vietii lor,sau nu cunosc ceea ce e mai important pentru ei, cad usor prada grijilor, temerilor, necazurilor si auto-compatimirii. Suna familiar pentru tine? “Oohhhoooo, dar cite am in cap si cite imi trebuie” – vei spune- “pai si aia, si aia si cealata…” Stop! Stiu ca poti avea mai multe tinte dar esti sigur ca te focalizezi pe aceea cu adevarat importanta in viata ta? In Biblie Dumnezeu spune ca a facut toate lucrurile pentru o tinta. Ai identificat care este aceea tinta in viata ta? Poate ai identificat tinta dar pina acum din cite incercari ai avut, nu ai lovit-o…nu, nu in centru…nici macar la margine…stiu, iti inteleg gustul amar al insadisfactiei.

Privind spre zorii noului an e legitima dorinta de a o lua de la capat, dar in alt mod, care sa ne conduca spre atingerea scopului, a tinei. ”Poate anul acesta nu voi mai rata tinta…dar cum?” – te intrebi. Am o idee pentru tine… Eu cred ca noi toti am fost creati cu un scop si ca o parte din calatoria noastra pe pamant se face pentru a discerne acest scop si pentru a actiona pentru realizarea sa. Am invatat in viata asta ca nu le poti avea pe toate, deodata- uneori nu ai chiar nimic. Trebuie sa construiesti cu mare si continuu efort.  

Scopul aduce emotie, sensibilitate, putere in viata noastra. Scopul ne ridica de la imaginea mica a lui „eu” la imaginea mare a lui „noi”. Si poate cel mai important, un scop bine ales nu ne va lasa sa pierdem din vedere un alt pronume important:  “EL”. Pe masura ce privim grauntele de nisip care anunta trecerea grabita a inca unui an din viata poate iti iei un timp de reflexie pentru tine insuti. Poate e timpul sa nu te mai compari cu altii si cu ceea ce cred altii despre tine…i-ati un timp doar pentru tine, pentru sufletul tau. Stii de ce iti propun asta? Pentru a face un pas spre identificarea scopului central al vietii tale…In acest timp al reflexiei asupra anului care a trecut si al anticiparii anul nou sosit, opreste-te si dedica-ti gandirea de cea mai buna calitate scopului tau. Nu intra in noul an fara a avea un scop clar, definit si cateva argumente care sa-l sustina.

George Toparceanu scrie in „Minunile Sfantului Sisoie”, romanul sau neterminat: “Daca nu se intampla nimic, sau se repeta mereu exact aceleasi lucruri- nu merita sa traiesti”. Sau poate ceea ce spune Susan Ertz este mai elocvent: „Milioane de oameni tanjesc dupa nemurire desi habar nu au cu ce sa-si umple timpul intr-o dupa masa de duminica ploioasa.” Intrucat sansele de a trai vesnic (aici jos) sunt reduse, poate ar fi cel mai util sa folosim noul an pentru o renastere. Spre o dimensionare a scopului nostru care sa cuprinda si partea aceea a vietii la care foarte putin ne gindim. Timpul cind nu o sa mai fim pamanteni. Ce-o sa fim? Nu vreau sa ofer foarte multe sugestii desi bibliotecile sunt pline de carti pe aceasta tema. Vrea sa ma opresc la ceea ce mie mi s-a parut demn de crezare. La ceea ce spune Biblia.

Renasterea la care ma gidnesc nu este o alternativa la viata vesnica. Nu este un proces autogenerativ. Este ceva mai mult; este interventia divina asupra unui suflet obosit de incercari, zbucium, disperare, intrebari fara raspuns, actiuni necugetate. Intr-o noapte un om a vrut sa stea de vorba cu Isus Cristos. Era un om scolit, unul din oamenii intelepti ai Israelului. Ce a facut el ti-as sugera si tie. Sa stai de vorba cu divinitatea. Dar nu intr-o forma mistica si intr-un mod mai simplu. Un om cu multe intrebari(Nicodim) care a inceput sa se lumineze in momentul in care a inteles ca trebuie sa se intimple ceva cu el, cu fiinta lui, cu sufletul sau. “Nicodim, daca nu se naste cineva din nou, nu poate vedea Imparatia lui Dumnezeu”, spune Isus Cristos.

Renasterea, nasterea din nou intr-o fiinta pentru care Dumnezeu este mai mult decit un obiect, sau “ceva” care impune reverenta si atentie. Nasterea din nou presupune o legatura personala cu Dumenzeu, descifrabila prin rugaciune tainica si parcurgere regulata a Cuvintului vesnic, Biblia.Vorbeam mai devreme de ratarea tintei…gindeste-te la un arcas care are cel mai bun arc, cele mai performante sageti inconjurat de o vreme linistita, fara adieri de vint…si care rateaza tinta…cele mai bune conditii si cele mai slabe rezultate…e si asta un portret de viata nu? ei bine cantitatea starilor emotionale negative, a faptelor deliberate sau a gindurilor mizere, totalitatea lor, ne pot conduce spre un rezultat fatal in viata. Pare atunci ca Dumnezeu nu e de partea ta. Ceea ce este adevarat. Dar considera totusi bunavointa lui Dumnezeu de a-ti lasa inca respiratia pina acum. Lui Dumnezeu ii pasa de tine si El nu mai vrea sa ratezi tinta, sau scopul. In limba ebraica, radacina cuvintului “pacat” inseamna ratarea tintei. Ceea ce te ajuta sa ratezi zi dupa zi, an dupa an, scopul tau, este chiar ceea ce te tine la distanta de Dumnezeu; pacatul(in forma generala) sau pacatele (in forma lor detalitata si cunoscuta doar de inima ta).

Vrei sa nu mai ratezi tinta? Incearca sa te apropii de Divin gindind la apropierea lui Dumnezeu de noi, de tine. O apropiere care s-a intamplat mult mai inainte ca tu sa te gindesti, sa te apropii de El. Dumenzeu s-a apropiat de-a lungul istoriei de fiinta umana, creatia Mainilor sale, prin multe moduri. Dar intr-un timp special s-a descoperit omului prin intruparea Fiului Sau. O intrupare care ti-a adus poate un moment de lumina citeva saptamani in urma. Dar aceasta intrupare luminoasa pare sa se termine peste un timp intr-o moarte dureroasa. O moarte cu semnificatie de jertfa raspumparatoare. Renastere prin rascumparare…asta este mesajul lui Dumnezeu pentru a nu mai trai o viata departe de El. Spre a-ti insusi aceste lucruri, pentru a avea aceste beneficii spirituale si vesnice, trebuie ca inima ta sa se plece inaintea Cerului intr-un adanc si sincer act de pocainta. Apoi cu credinta sa intelegi ca Cel ce s-a intrupat a venit sa moara pentru tine, in locul tau ca tu sa fi liber, iertat, si pregatit sa numai ratezi tinta.  

“Incotro te indrepti este mai important decat cat de repede te duci. In loc sa te concentrezi mereu pe ce este urgent, invata sa te concentrezi pe ce este intr-adevar important. “ spune Stephen Covey. Sufletul tau este cea mai importanta parte a finite tale pentru ca traieste vesnic. Asa ca pune-l pe plan prioritar in dezvoltarea ta pe anul 2008. Avem la dispozitie un an foarte nou si trebuie sa ne straduim sa obtinem lucruri bune de la el.

Cu Dumnezeu alaturi putem asta. Pentru ca cei care strang alaturi de El, nu risipesc. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: