Publicat de: artzar | Ianuarie 8, 2008

crestinism la puterea carismatica

Multi cred despre carismatici ca apartin doar fenomenului protestant sau neoprotestant. Primul studiu dat publicitatii pe 2008 de catre Barna Research Group releva faptul ca o treime din toti catolicii prezenti in SUA se incadreaza in segmentul carismatic. De fapt potrivit studiului lansat saptamana aceasta o patrime din carismaticii din SUA sunt catolici. 

Crestinii caristmatici sunt definiti in studiul Barna toti aceia care spun despre ei ca au fost umpluti cu Duhul Sfant, si cred despre darurile carismatice ale Duhului Sfint -precum vorbirea in alte limbi si vindecarea bolnavilor – ca sunt valabile si astazi nu doar in timpurile nou-testamentale. 

O alta idee preconceputa despre bisericile carismatice, pe care raportul o demonteaza –  este aceea ca acestea ar apartine doar unui grup(biserici) aparte din crestinatate. In realitate, biserici carismatice se pot vede in mai toate denominatiunile crestine.  7 % din pastorii seniori care fac parte din Conventia Baptista de Sud si 6% din bisericile acestei Aliante, sunt carismatice. 

O parere larg raspindita ar fi aceea ca aceste biserici sunt de obicei mici si sunt conduse in special de femei pastor. Cercetarea intreprinsa de Barna  scoate la iveala faptul ca congregatiile carismatice au cam aceiasi marime ca si cele ne-carismatice si in plus folosesc acelasi aplicatii tehnologice ca si restul bisericilor crestine.In plus se pare ca bisericile carismatice si cele ne-carstmatice au acelasi procent de femei-pastor(9%). 

Bisericile carismatice si congregatiile penticostale sunt cele care au cunoscut cea mai rapida crestere in ultima decada. De la 30% din populatia adulta la 36% din populatia adulta a SUA, ceea ce reprezinta aproximativ 80 milioane oameni. Aproximativ una din fiecare 4 congregatii protestante din SUA este caristmatica (23%). 

“Cresterea celor doua biserici nu ar trebui sa surprinda, spune Barna, intrucit ambele  merg in tendinta curentului cultural present in societate. Si ma astept sa creasca in continare” – continua el. 

In ceea ce priveste profilul sau forma de organizare a Bisericii, cele carismatice sunt aproape de cele evanghelice, fundamentale sau protestante. 4 din 5 au pastor full-time, platit; pastoral-senior are o varsta media de 52 de ani (aceiasi ca in bisericile protestante) iar prezenta adulta la servicille bisericesti duminicale este la fel cu cea din bisericile penticostale(82%).

Comunitatile ne-carismatice au un buget de aproximativ $149 000 pe an fata de bisericile penticostale care au doar $ 136.000/ an. Pastorii ne-carismatici primesc salariu anual de aproximativ  $47.000, in timp ce pastorii seniori din bisericile carismatice sunt platiti cu $42.000/an. 

Cea mai mare deosibire este la nivelul de educatie teologica.Majoritatea pastorilor seniori din bisericile necarismaice(70%) au graduat un seminar teologic. Aproximativ jumatate(49%) din pastorii seniori carismatici au diploma teologica. Raportul lui Barna Research Group a fost intreprins in Decembrie 2007 si au participat la el 1005 adulti peste 18 ani. 

Si inca o kestie…ar trebui updatat DEX Limbii Romane ca nu acorda nici o explicatie sau conotatie religioasa temenului carismatic. Sau ar trebui sa folosim altul…dar care?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: