Publicat de: artzar | Ianuarie 8, 2008

Papa fara fum…

black_pope.jpgDA, nu va iesi fum desi se va alege un Papa. 

Un conclav secret a inceput de ieri in Roma discutiile pentru alegerea noului lider mondial al iezuitilor – asa numitul papa negru – „the black pope”. 

225 de reprezentati din intreaga lume vor alege noul conducator din cel mai influent, controversat dar in acealsi timp prestigios ordin clerical catholic. 

Denumirea de “papa negru” vine de la culoarea vesmantului pe care il poarta iezuitii, Suveranul de la Vatican fiind traditional imbracat in alb.  Intreaga manifestare a alegerii conducatorului iezuitilor este diferita de cea cunoscuta pentru desemnarea conducatorului de la Vatican.

Actualul conducator al ordinului iezuitilor, parintele Peter-Hans Kolvenbach(in imagine), in varsta de 79 de ani a primit permisiuna Papei Benedict de a retrage. Motivul este virsta inaintata. Olandzul Kolvenbach se afla in acesta pozitie inca din anul 1983 si sub conducerea sa iezuitii au parcurs una din cele mai dificile perioade din existenta lor de 468 de ani. 

Caristamticul predecessor al lui Kolvenbach, bascul Pedro Arrupe, a avut cateva conflicte cu Papa Ioan Paul al II-lea, care nu s-a sfiit sa critice ordinal iezuitlor declarindu-l pentru perioada lui Arrupe, prea independent, politicizat si de stinga – in special in America de Sud. La inceputul anilor 80, Arrupe a suferit un atac de cord ceea ce l-a obigat pe Papa Ioan Paul al II-lea sa trimta personal un delegat pentru a conduce oridinul iezutilor. Perioada aceea a ramas in istorie ca “legea martiala a Papei”. 

Cind a venit la conducere, Kolvenbach a contrastat puternic cu predecesorul sau, intrind astfel in gratiile Vaticanului. Parintel olandez a parcurs peste 25 de ani la conducerea ordinului infiintat in 1540 de Sfintul Ignatiu de Loyola. 

In perioada anilor ’60, ordinul cunoscut initial sub denumirea de Societatea lui Isus – cuprinde doar barbati – numara 36 000 membri in intreaga lume. Din acestia, peste 19200 de membrii erau implicati in educatie, ajutorarea refugiatilor si alte servicii sociale. 

Noul lider iezuit este ales prin vot secret. Dupa ce este ales, delegatii nu au voie sa paraseasca incaprea pina cind nu este informat Papa Benedict; se pastreaza astfel traditia care spune ca primul care trebuie sa afle cine este noul “papa cel negru” este papa cel alb(Benedict). 

Conclavul iezutilor le ofera acestora si prilejul de a discuta despre prioritatile si provocariel viitoare. 

2008 este un an al alegerilor…o alta importanta societate crestina Conventia Baptista de Sud urmana in luna Iunie. Favorit pina acum pentru aceasta pozitie este cunoscutul Albert Mohler conducatorul Seminarului Conventiei Baptiste de Sud

Reclame

Responses

  1. […] al doilea subiect important este cel semnalat de artzar despre alegerea unui „papă iezuit” chiar în zilele astea… Dacă vreți să aflați […]

  2. […] al doilea subiect important este cel semnalat de artzar despre alegerea unui „papă iezuit” chiar în zilele astea… Dacă vreți să aflați […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: