Publicat de: artzar | Ianuarie 10, 2008

de ce urasc barbatii biserica?

Pierde biserica barbati? Se pare ca genul masculin devine din ce in ce mai slab prezent in intalnirile bisericii. Ce se intampla baieti?

Intr-o carte intitulata “De ce barbatii urasc sa mearga la Biserica”, autorul David Murrow sustine ca peste 90 % din baietii care crescut in biserica (sau in mediu bisericesc) nu mai frecventeaza servciiile bisercii dupa ce trec de varsta de 20 de ani.

Interesant ca acesti barbati revin in biserica dar ceva mai tarziu la insistentele si sub influenta sotiei, prietenei, deoarece  “copii au nevoie sa-l vada pe tatal lor in Biserica”. Murrow reia intr-un fel una din ideile lui Mark Driscoll enuntate intr-o conferinta organizata de John Piper si Desiring God, in care afirma ca Biserica se concentreaza prea mult pe segmentul feminin si pe adolescenti.

Teza respectiva ridica pentru mine o prima problema: sunt barbatii mai putin religiosi, mai nespirituali? Si o a doua problema ar fi de unde s-a plecat pentru a ajunge la acest rezultat. Cine a plecat primul in directia asta, barbatii sau biserica. Cine a provocat prezenta stare? Barbatii prin lipsa lor de interes si prin absenta voluntara sau Biserica s-a concentrate mai mult pe feminizarea serviciilor ei. Probabil un astfel de studiu va fi mai greu de facut. Dar ar ajuta mai mult. Pentu ca o data ce stim cauza putem gasi solutii la problema. Daca barbatii nu au mai venit, deci ei ei fi radacina problemei, nu vad de ce sa acuz bisericile ca se orienteaza pe cine a ramas printre paricipanti sau membri. Daca biserica a pornit in directia aceasta prin dulecegarii si siropisme atunci pare normal ca barbatii sa nu-si doreasca un atfel de meniu.

Exlicatia lui Murrow la ceea ce Barna evidentia intr-unul din sondajele sale(cei nu sunt vazuti in biserica sunt barbatii cuprinsi intre varsta 18-29 de ani) este: “Apoape tot ce se face in biserica astazi, stilul de a prezenta invataura, diferitele lucrari, modul in care se asteapta ca oameni sa se comporte, chiar si prezentarea personei lui Isus Cristos – este gandita sa raspunda nevoilor unei audiente feminine. Atmosfera este dulce si sentimentala iar femeile mor dupa asta.“

Autorul atinge subiectul muzical spunind ca multe din cintecele din bisericilor sunt bune la un club de fete dar nu-i provoca pe barbati sa le cante decit la aniversari. Pare un bun obicei de a te lua de muzica indifferent care e problema in biserica; muzica este intotdeuna un bun motv pentru a-I condamna pe altii…

Incercarile de dinaminare a segmentului  masculin si a spiritualitatii pe care barbatii o au si o pot experimenta – miscarea Promise Keepers si curentele adiacente – au fost repede interpretate drept usor misogine. Am asistat la o astfel de manifestare in 2000 cind un intreg stadion canta impreuna cu Fernando Ortega (mai asculta cineva cintecele sale?). Era o atmosfera impresionanta, mii de barbati, tineri si copii cantand stand in picioare, cei mai multi cu mainile la spate(nu in buzunare!!)…nu mi s-a parut a fi intr-o cazarma militara dar nici in cofetarie. In ce masura biserica ar trebui sa fie cazarma sau cofetarie ramane iar de discutat.

Curentul prezent acum in societate este de feminizare a barbatilor si masculinizare a femeilor. Femeile cred ca trebuie sa performeze intr-o lume condusa de barbati, in timp ce barbatii vor sa supravietuiasca intr-o lume care joca dupa reguli feminine. Ha…acum ma gindesc cum o arata prima biserica unisex?

Pina la urma a fi barbat azi in biserica inseaman a fi sub papucul nevestei sau mamicii? 

Reclame

Responses

 1. Trebuie sa ne intoarcem la un echilibru, altfel vom experimenta ceea ce se intampla in vest, unde pastoritele sunt in crestere, iar pastori in scadere.

  In privinta teologiei, este adevarat ca in ultimii ani am observat o crestere in formarea teologiei feministe, care de altfel se prezinta ca o argumentare impotriva teologiei Biblice.

  Murrow si altii, trebuie sa se asigure ca nu aleg extremele anumitor situatii, deoarece afirmatile sale sunt incorecte in privinta celor de peste 20 de ani. Acestia defapt arata cel mai mare interes in a se implica in lucrare (Gibbs, Leadership Next).

  In sensul muzicii, atutorul are dreptate, si asta datorita secularizarii care a intrat si in domeniul crestinesc. (Eugene Peterson, Christ plays in ten thousand places) critica acest stil de muzica. Peterson ne avertizeaza ca acolo unde acest lucru a avut loc, oamenii au fost robiti de adevaratul sens al inchinarii, si care este scopul acestuia in viata fiecarui crestin.

  Fernando Ortega este un om care are o contributie pozitiva in viata crestina.

  🙂 Cosmin

 2. Întotdeauna femeile au fost mai „religioase”… Dar a fi în biserică nu înseamnă a fi ucenicul lui Hristos… Prefer un bărbat care se întoarce din toată inima la Hristos la 40 de ani, decât „vase slabe” (fig.) care sunt specialiști în… plâns și bârfă… Bărbații care se întorc de conveniență sunt, de fapt, …

 3. E posibil ca barbatii rezista cel mai putin la ispita de a realiza mai mult, cand asta se poate si se dedica cu totul acestei cauze; si de asemenea tot barbatii nu suporta o conditie modesta, datorata unei situatii oarecare si ei fac orice, ba sacrifica mai mult decat ar trebui pentru a iesi din situatia aceea, biserica este printre acele sacrificii care nu ar trebui facute..

 4. @Cosmin,
  de inselat oricine se poate pacali, nu doar Murrow; si eu si tu putem sa ne pacalim;
  interesant ca autorul se refera mai mult la versurile pieselor muzicale religioase decat la stilul muzica…kestii cu „sweet Jesus”, care nu prea rezoneaza cu spiritul masculin.
  bineinteles canu putem aplica niste date, chiar daca vin de la Barna, la un intreg contex religiosin Europa Occidentala lucrurile sunt diferite decit in America, dar nu cred ca in bine;
  ponderea tinerilor in biserici este mare acolo unde ei se simt implicati si bagati in seama; in alte locuri, unde doar „unii” stiu si se pricep, tinerii migreaza…

 5. @ Erik
  …muieri, ai vrut sa zici?
  cat despre barfa si plangeri stai tu linistit ca am vazut si barbati specialisti la asta (unele bloguri imi spijina afirmatia…)
  as putea zice ca barbatii barfesc acolo unde femeile conduc…

 6. @Florin
  putem gandi ca barbatii sunt mai determinati, mai hotariti de a realiza ceva…asta insa inseamna ca Biserica, crestinismul, nu reprezinta ceva provocator pentru barbati?

 7. Ba da, crestinismul este ceva provocator, dar nu intampina atatea bariere in asi implini nevoia de crestin.. asa ca focul se stinge curand si toata lupta este antrenata de lume. Asta este doar partea psihologica. consider eu. Mai sunt si alti factori.

 8. Intr-adevar, senzatia pe care o am si eu in bisericile noastre este ca se incearca, intr-un fel sau altul, emascularea. Si ma gandesc aici, asa cum ziceai, la muzica promovata, la gesturi, la… tot… Aproape ca ajungi sa crezi ca barbatul cu adevarat spiritual e doar cel care sta in bucatarie, cu sortul la gat, spaland la vase… A nu se intelege insa ca barbatul nu trebuie sa spele vasele sau sa fie misogin…
  Oricum, faptul ca se resimte „feminizarea” bisericii cred ca este demonstrat si de aparitia mai multor carti destinate barbatilor, a unor conferinte pentru barbati, ba chiar a unor miscari mai ample, cum este Promise Keepers… S-ar putea ca, dupa curentul feminist, sa avem nevoie noi, barbatii, de un curent echivalent… 🙂

 9. Ar mai fi ceva… Nu stiu daca este vorba neaparat despre „a uri biserica”, sau, mai degraba, de a te regasi atat de putin in programele ei… Si de aici decurg destul de usor si celelalte…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: