Publicat de: artzar | Ianuarie 14, 2008

Coranul precum Testamentul lui Luther…

Ca tot am vorbit despre critica mai devreme, mi-am adus aminte de ceea ce-am citit prin Wall Street Journal, unde Andrew Higgins vorbea recent despre o pretioasa arhiva e de fotografii ale unui vechi manuscris din Coran. Arhiva fotografica s-a considerat pierduta in timpul celui de-al II-lea razboi mondial. De fapt pentru mai bine de 50 de ani ea a fost ascunsa de un cercetator german.

Redescoperirea, si salvarea acestei colectii este importanta in opinia cercetatorilor pentru ca va ajuta la aparitia unei editii critice a Coranului. Este vorba in special de critica textuala care va ajuta la punctarea si evidentierea unor aspecte ale Coranului in legatura cu alte manuscirse religioase, evreiesti si crestine, in special Biblia.

Descoperirea este comparata de altii cu ceea ce a insemnat Noul Testament al lui Luther pentru lumea crestina.

Cercetatorii vor avea de stabilit cit de mult din Coran se regaseste in documente mai vechi decit acesta, manuscrise aparute in limbile aramaica and siriaca, nu araba. De fat aceasta idee a fost dezvoltata recent de Christoph Luxenberg in cartea sa The Syro-Aramaic Reading of the Koran (editia, 2007).

Se asteapta ca noile analize ale documentelor sa aiba impact in lumea islamica. (o alta kestie pentru cine vrea detalii este articolul lui Toby Lester despre “bucataria” analizarii textelor islamice intr-un articol din The Atlantic Monthly, intitulat Coranul“)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: