Publicat de: artzar | Ianuarie 15, 2008

MANGA Bible

Intalnirea dintre imagini si Biblie a dat nastere a nenumarate momente de inchinare. Fie ea sub forma de ritual sau mistica imaginea este cand adulata cand condamnata. Imaginile devin pentru unii icoane care dau senzatia de imbogatire spirituala sau protectie divina prin simple lor prezenta. In casa sau masina. Pentru altii imaginea a ramas un instrument visual de intelegere a ideilor biblice.

jccomicbook.jpgTraim intr-o lume a imaginii si reprezentari grafice ale Biblei s-au vazut pina acum in diferite forme animate sau cu imagini. Adresate preponderent sectorului juvenil dar nu intotdeauna.

Mi-a atras atentia varianta MAGNA BIBLE pe care am vazut-o recent. Isus apare cu un par valvoi si in suvite blonde. Te astepti sa apara demoni tehnologici in jur si sa vezi lasere purtatoare de mesaje divine…Aceasta Biblie se vrea a prezenta o noua dimensiune a celei mai importante carti din istorie.

Manga Bible imi apare ca ultimul instrument prin care cultura pop vrea sa raspindeasca imaginea si adevarul lui Dumnezeu. Si bineintels criticile unei astfel de aparitii nu au intarziat sa apara.

Promo-ul acestei aparitii spune : Intreaga lume se scufunda, liderii sunt corupti iar profetii cumparati. Intr-o zi un strain apare, el are putere sa vindece neputinte si sa elibereze oameni de duhuri rele. Din acel moment, lumea – lumea ta- nu va mai fi la fel.

De fapt prezentarea Biblei nu a mai fost asa pana la versiune Manga. Cartea va aprea in luna Februarie. Editorii sunt Hodder Headline, care isi descriu proiectul lor o “adapatare corecta a Biblei, injectata cu o noua energie” asta in primul rinda datorita “graficii dinamice”a lui Siku, „unul dintre cei mai talentati artisti grafici din Marea Britanie”. Siku a lucrat deasemena la seria banzilor desenate care il prezinta pe Judge Dredd in cunoscuta 2000 AD cat si in jocul pentru computer, Evil Genius.

De vrei sa o cumperi ai si niste optiuni. Poti alege varianta „Extreme” care contine intregul text al Scripturii sau varianta „Raw” care prezinta varinata fara text doar a cartilor continute in Noul Testament. Publicistii au pus la dispozitie online si un ghid pentru profesori si grupri de tineri care vor sa foloseasca aceasta Biblie in intalnirile sau pegatirea lor.

Lucurile se complica pe piata cartilor sfinte. De ce? Tyndale House Publishers a lansat deja o versiune Manga Bible in Noiembrie, alaturi de o versiune in engleza a unor volume(aparute pina atunci doar in japoneza) de benzi desenata intitulate Manga Messiah. „Incercam sa prezentam cea mai importanta poveste spusa vreodata, despre cel mai controversat personaj care a trait pe Pamant, in cel mai popular format graphic present acum pe pamant. ” a declarat Kevin O’Brien, director al Bibles and Bible filiala a Tyndale House.

Biblia ramane cea mai vanduta carte nu a tuturor timpurilor dar si in fiecare an.. Variante creative de prezentare a ei, pot fi cele care altereaza textul si cele care sunt prezentate in forme, culori si marimi diferite. Cele care altereaza textul prin traducerea intentionata gresit si afecteaza corectitudinea mesajului biblic, sunt sustinatoare si promotoare de erezii. Cu acelea e bine sa NU iti pierzi timpul decit daca esti apologet si vrei sa studiezi despre “noutati teologice”…

Nu pot spune la fel despre Bibliile de studio, cele devotionale, cele adresate copiilor, barbatilor, femeilor, cele tiparite in diferite culori, cu un design special pe coperte, in forma de ciocolata, de poseta pink, etc.

In urma cu citiva ani au aparut diferite alte Biblii care se adreseau anumitor nise de piata. Asa se pot intalni acum librarii,varianta Refuel, „o kestie “marfa” care vrea sa-i ajute pe pushtani sa citesca Biblia „. Pentru fete exista Revolve, in formatul unei reviste de moda si stil, pentru adoescente.

Marketingul sufoca dorind parca sa te lase fara cuvinte. De fapt este important Cuvintul dincolo de marketing. Acela care prinde viata in orice forma, care umple orice minte care este gata sa-l inteleaga, care infrumuseteaza orice inima gata sa-l primeasca. Altfel, creativitatea nu ma sperie…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: