Publicat de: artzar | ianuarie 26, 2008

un monstru simpatic…sa-i zic tata?

Fapte.Dovezi. Adevar.

Aceasta pare sa fie, cel putin aparent, schema triunghiulara sub care oameni de stiinta evolutionisti(de fapt nu doar ei…) spun ca-si desfasora activtatea si sustin teoriile lor. Insa evolutionsitii vor cumva, au nevoie cumva  din cand in cand, de miracole. Dar cine sa le faca daca nu exista Dumenzeu? Atunci le inventam, le enuntam si scormonim dupa evidente care sa ne sustina. Ca public care sa creada “ceva nou” exista din abundenta…

Am zambit citind recent despre o temereara incercare de a readuce, a reanima, a resuscita o mai veche idee despre un monstru, o hidosenie genetica, care ar fi implicata in procesul evolutiv si ajuta la exlicarea legaturilor lipsa.

Ideea este discreditata in unele cercuri stiintifice dar oameni de stiinta precum Olivia Judson, au scris despre ea in the Times. Teoria monstrului de ajutor.Daca esti familiar cat de cat cu istoricitatea teoriilor evolutioniste poate nu iti este straina expresia “hopeful monster”. A aparut prin anii 1930 pentru a explica cum evolutia a avut loc si instantaneu nu doar gradual. 

Ideea de baza era aceea a unor modificari genetice de ordinul milioanelor, aparute la un moment dat (nu se stie ce le-a cauzat). O alta kestie interesant-amuzanta este ca toat aceste mutatii au fost in favoarea dezvoltarii sale si nu a disparitiei. E mai greu de explicat asta. Apoi la final unul din acesti monstruleti a avut idea de a reproduce. Acum despre evidente e cam jenant sa vorbim pentru nu prea s-au gasit oase sau alte ramasite din acesti monstrii simpatici care ne-au facut bine si ne-au conturat umanitatea.

Singura evidenta ar fi aceea ca umanitatea unora este monstruoasa. Acum dezvoltarea acestui mutant cand in pisica cind in catel, cand in fluture cand in cangur, iarasi nu e bine de amintit pentru ca a nu ai ce sa spui.

Data viitoare cand „impartialul” si omniscientul narator de la Discovery Channel spune: „s-ar putea sa gasim veriga lipsa”, el te minte. Si-o face profesionist. El de fapt de uita dupa milioane de milioane de “verigi lipsa” intre diferite regnuri animale sau alte categorii ale creatiei. Pentru a sustine evolutia avem nevoie de mai mult decat “niste” evidente. Avem in schimb niste pesti ale caror aripioare seamana cu degetele omului si o pasare veche cu piele aprecum dinozaurul.

Dar stiinta are mult de lucru pentru a determina ce si cum…

Altfel, imi plac descoperirile dar cele veridice…de povesti e bun si Petre Ispirescu. 

Reclame

Responses

  1. „oamenii de stiinta stiu totul despre veriga lipsa… singurul lucru adevarat nu-l stiu: ea intradevar lipseste!”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: